ODOBRENA POTKONCESIJA NA UVALI BENE Čogelja: Sve je po zakonu, stvar se previše politizira

"Na Benama postoje ugostiteljska i trgovačka djelatnost koja se ne daje na potkoncesiju. Daje se sportsko-rekreacijska djelatnost poput kanua, jet skija i sl." - kaže Čogelja


Tri točke dnevnog reda jučerašnje sjednice Županijske skupštine SDŽ ticale su se davanja koncesija i potkoncesija na pomorskom dobru. Očekivano, najviše rasprave i interesa izazvao je prijedlog odluke o davanju u potkoncesiju dijela pomorskog dobra u uvali Bene.


Iako oporbeni vijećnici nisu govorili da je davanje u potkoncesiju protuzakonito, zanimalo ih je smije li se izdavati potkoncesija u situaciji kada se dio obveza koncesionara prisilno naplatio.

Dio prijedloga odluke o davanju u potkoncesiju je glasio:

“Trgovačko društvo National d.o.o., Put Brodarice 6, 21000 Split, podnijelo je dana 24. svibnja 2018. godine te isti dopunilo dana 08. travnja 2019. godine zahtjev za davanje u
potkoncesiju dijela koncesije na dijelu pomorskog dobra na dijelu k.o. Split, predio uvala Bene, Grad Split, za mogućnost davanja u potkoncesiju djelatnosti iz koncesije (za iznajmljivanje sredstava za vuču padobrana, tuba-guma brodica, banana i sl., sportsko – rekreacijsku zonu, pedaline, suncobrane i ležaljke te štand za prodaju rukotvorina, igračaka i suvenira,), danog u koncesiju temeljem Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže na dijelu k.o. Split, predio uvala Bene…”

Čak je i dio vladajućih vijećnika naglasio da će podržati prijedlog samo ako nadležni pročelnik garantira da bi odluka bila u skladu sa zakonom. Ovakav pristup se očito nije svidio Stipi Čogelji, privremenom pročelniku županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, koji je naglasio da je ovakva odluka savršeno u skladu sa zakonom i da su vijećnici već više puta donosili odluke o davanju u potkoncesiju.– Možda nije profesionalno, ali ću morati osobno komentirati. Mislim da ovdje mora postojati barem malo osobnog povjerenja. Smiješno mi je pranje ruku i izjava “neka pročelnik garantira da je nešto legalno”. Ljudi moji, vi ste pet ovakvih odluka već usvojili. Izdali ste do sada već pet suglasnosti, a ovo sada je čista politika. Te odluke su sukladne zakonu 1/1. To su i Stipe Čogelja, i ministarstvo i stručno tijelo i svi odgovorni. Gospodin Bulj sam sebi skače u usta jer ako kaže da je nešto u zakonu, onda je zakonito – kazao je Čogelja.

S obzirom da je najavio da će Županijska skupština vrlo uskoro na dnevnom redu imati nove prijedloge o davanju u potkoncesiju, ponovio je “gradivo” vijećnicima:

– Kada se daje potkoncesija, daje se na dio djelatnosti, ne na sve djelatnosti. Na Benama postoje ugostiteljska i trgovačka djelatnost koja se ne daje na potkoncesiju. Daje se sportsko-rekreacijska djelatnost poput kanua, jet skija i sl. Ne postoji zakonska prepreka da se to ne da.

Nama je sasvim svejedno jer na potkoncesijama ne gubimo ništa. Samo je neka druga osoba obavlja, a naš zakon kaže da se ugovor o potkoncesiji dostavi Županiji i da se u roku od 10 dana ukloni bilo kakva nepravilnost. Odnedavno je dostupan popis svih potkoncesionara i jasno je da se nitko ne može bavi time, a da se ne zna o kome se radi – pojasnio je Čogelja.

Podsjetio je da da su objekti na Benama izgrađeni još ’70.-ih godina i da nisu postavljeni na zahtjev Grada Splita ili Županije.

– Imamo primjer Žbirca na Bačvicama. Tamo postoji objekt u prostoru dugi niz godina i koji se koristi. Koncesiju na Benama prvo je imalo Sveučilište u Splitu i tada to nije bio problem. Danas je problem i mislim da je to samo politika zaključio je Čogelja.

Vijećnici su prijedloge podržali većinom glasova.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime