Policijski istražitelji koji provode istragu o padu vojnog helikoptera Kiowa OH-58D broj 327 u ponedjeljak u Zlarinskom kanalu, došli su do svjedoka koji tvrdi kako je netom prije pada vidio da helikopter u zraku radi neobične pokrete i čudno ponire prema moru te je čuo neobičan zvuk motora netom prije pada, doznaje Jutarnji list.

Ako se te tvrdnje pokažu točne, takve informacije bi mogle ukazivati da helikopter nije samo odjednom pao “kao kamen” kako se u protekla dva dana spekuliralo.

Službenih informacija o istrazi pada jučer nije bilo, pa ni o dijelovima helikoptera koji su jučer, prema najavama, trebali biti izvađeni iz mora.

Zasad je službeno potvrđeno da su pripadnici vojske i policije iz mora izvukli flight recorder, tzv. crnu kutiju helikoptera, čije će ispitivanje otkriti parametre leta helikoptera, a na osnovi kojih će se moći rekonstruirati let helikoptera i dijelom odgovoriti na pitanje je li bilo tehničkog kvara.

Iz mora su također, prema riječima zapovjednika HRZ-a generala Michaela Križanca, izvađeni i ostali digitalni uređaji s kojih će podatke pokušati spasiti pripadnici američke vojske. Križanec nije otkrio o kakvim je digitalnim uređajima riječ i je li pritom mislio i na mobitele članova posade.

Policijski istražitelji također moraju analizirati snimke s kamera na privatnim objektima koje su mogle snimiti neke detalje leta helikoptera. Prema riječima glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja, pukovnika Marija Počinoka, policija izuzima te snimke i pregledava ih. Glavni vojni istražitelj u utorak je navečer pomalo šokirao javnost tvrdnjom kako bi istraga o padu letjelice mogla potrajati čak godinu dana. Kako bi to ipak bilo brže, pomoći će timovi američke vojske, ali i proizvođača helikoptera, tvrtke Bell Textron.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime