NIZ HUMANITARNIH DOGAĐANJA U ŽRNOVNICI Smotra klapa, koncert klape Sveti Florijan, Uspon do zvijezda

Žrnovnicu očekuju 3 velika događaja povodom nadolazećeg dana mjesta. Sva 3 će imati humanitarni karakter

Veliki požar u Žrnovnici 17. srpnja ove godine ogolio padine Mosora i Peruna, te načinio veliku štetu na objektima, automobilima, maslinicima i voćnjacima. Vatrogasci su branili kuću po kuću, a pri tom ih je nekoliko lakše ozlijeđeno. Nakon požara ostale se devastirana prostranstva, ali i gorak okus bespomoći kojega su mnogi stanovnici toga dana osjetili.


Više nego ikada, postalo je jasno da se u vatrogastvo i cijeli sustav protiv prirodnih katastrofa ulaže znatno manje nego bi trebalo. Vatrogasci koriste zastarjelu opremu, a zbog toga im je često sigurnost ugrožena. Građani i tvrtke su se organizirali diljem zemlje i pokušavaju pomoći vatrogasnim zajednicama.

U Žrnovnici se 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, obilježava dan mjesta. Više nego skromni žrnovački proračun nikada ne dozvoljava osobito velike fešte, no događaj, isto tako nikada nije nedostajalo. Ove godine najpoznatiji događaji vezanu uz proslavu mjesta dobit će humanitarni karakter!

8. Smotra klapa

14. kolovoza, s početkom u 21 sat, u čarobnom ambijentu izletišta Antoničin mlin održat će se tradicionalna, 8. Smotra klapa. Ove godine nastupit će klape:

Klapa Besida (ž.) Klis
Klapa Dalmatinke (ž) Split
Klapa Kamen (m.) Kamen
Klapa Okruk (m) Okrug Donji
Klapa Žmul (m) Omiš
Klapa Sveti Florijan (m.) Žrnovnica
Klapa Tamarin (ž.) Vranjic
Klapa Šušur (m.) Split

Organizatori su udruga Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice – Žrvanj i klapa Sveti Florijan. Ove godine dio prihoda od smotre ići će za kupnju sadnica, najviše jabuke, koja će se saditi u opožarenom području. Udruga Žrvanj godinama brine o prirodnoj baštini Žrnovnice koja je u zadnjem požaru doživjela nezapamćenu devastaciju prirode.


Veliki humanitarni koncert na dan Žrnovnice

Na sam blagdan Velike Gospe i dan mjesta, navečer će klapa Sveti Florijan održati koncert na kojem će se prikupljati sredstva za požarom pogođeni dio stanovnika u Žrnovnici, osobito one kojima su izgorjele kuće. Klapa će na koncertu imati brojne goste, a svoje sudjelovanje već su potvrdili klapa Pasika, Nera Ban, Marko Škugor i Matko Jelavić.

– Mnogo izvođača se već javilo da bi htjeli nastupiti te večeri u Žrnovnici. Zaista sam oduševljen takvih odazivom. Nažalost, zbog ograničenog vremena trajanja koncerta nećemo moći primiti sve koji su izrazili želju, ali im zato beskonačno zahvaljujemo – kazao nam je Nino Treskavica koji je došao na ideju organizacije ovog koncerta.Službeni organizatori humanitarnog koncerta su Caritas grada Splita, Mjesni odbor Žrnovnica i klapa Sveti Florijan.

Spomenimo i da je organizatorima koncerta u susret svojim besplatnim razglasom izašla tvrtka Sound System u vlasništvu Judite Bilić i ton majstora Ivice Bilića.

Voditelji su Edita Lučić Jelić i Ivica Bebić.

7. Uspon do zvijezda Žrnovnica

Biciklistička udruga Timun i Mjesni odbor Žrnovnica 19. kolovoza ove godine organiziraju biciklističku utrku “7. Uspon do zvijezda Žrnovnica”. Nagradni fond predviđen za pobjednike kao i dio prihoda od kotizacija bit će uplaćen na račun DVD-a Žrnovnica.

Dosadašnji pobjednici:
Mijo Bebić
PJ Kings
Tonko Juras
Tonko Juras
Filip Kovačić
David Jabuka

Rekord staze drži David Jabuka s vremenom 47:24.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0