NEVOLJE S (NE)VREMENOM Olujno jugo paraliziralo promet morem, noćas opet moguće plavljenje splitske Rive

Promjenu vremena donijela nam je sredozemna ciklona

Nova ciklona tijekom srijede naglašeno djeluje na vrijeme diljem zemlje. Južni vjetrovi podigli su temperature zraka na vrijednosti koje su značajno više od uobičajenih za kraj prosinca, osobito u unutrašnjosti zemlje. Kao kod svakog dolaska sredozemne ciklone, oborine su prvo zahvatile sjeverni Jadran, a u riječkom zaleđu već je palo preko 50 litara po kvadratnom metru. Primjerice, na Platku su do 20 sati pale 84 litre kiše po kvadratnom metru.


Glavnina kiša past će noćas kada će ponegdje biti izraženijih pljuskova, a na moru će ponegdje biti i grmljavine. Jugo će biti u daljnjem jačanju pa u kasnim večernjim satima na moru južnije od Šibenika može biti udara južnih vjetrova do 100 km/h.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za Jadran izdao žuti, odnosno narančasti stupanj upozorenja u kojem se, primjerice navodi:

Jako, mjestimice vrlo jako jugo, poslijepodne i navečer olujno. najjači udar vjetra 35-60 cv (65-110 km/h) UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.
Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.”

Sredinom noći jugo će na Jadranu okretati prvo na oštro, a tijekom četvrtka ponegdje i na lebić. Tijekom noći ponegdje se može dogoditi ciklonalna plima, a noćas se postoji mogućnost da se more ponovno prelijeva i na splitsku rivu. Vjetar će sutra općenito biti zamjetno slabiji u odnosu na srijedu, iako će biti jakih, ponegdje i vrlo jakih udara. Sutra će biti promjenjivo i nekoliko stupnjeva hladnije, pa će u višem gorju kiša okrenuti na snijeg.

HAK je večeras izvijestio da je zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera. Obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3.Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila).

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.Stanje u pomorskom prometu:

U prekidu su:

katamaranske linije

Split-Vis,
Split-Hvar-Korčula,
Split-Bol-Jelsa,
Split-Hvar-Vela Luka-Ubli,
Rijeka-Rab-Novalja i
Mali Lošinj-Rijeka,

brodska linija

Mali Lošinj-Unije-Susak,
Zadar-Preko

trajektne linije

Drvenik – Sućuraj od 21:30
Drvenik V. – Drvenik M. – Seget – Trogir,
Split-Vela Luka-Ubli,
Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda,
Stinica-Mišnjak
Brestova-Porozina
Lopar-Valbiska
Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.

Trajekt na liniji Šibenik – Kaprije – Žirije plovi bez pristajanja u luci Kaprije, brod na liniji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice plovi bez pristajanja u luci Prvić Luka.

U subotu, 30.12. trajekt Tin Ujević će isploviti iz luke Stari Grad u 18:30 umjesto u 17:30 sati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0