Nema temperaturnih ekstrema na vidiku: Sljedeći vikend ciklona donosi probleme Ultri u Splitu?

Sljedećih 7 dana očekuje nas stabilno vrijeme, a onda je moguća promjena vremena

Ulaskom u srpanj, ušli smo u prosječno najtopliji i najstabilniji dio godine na Jadranu. Tako će i kraj aktualnog tjedna obilježiti obilje sunca i visoke temperature zraka. Ipak, za razliku od gotovo dramatičnih upozorenja u nekim medijima o dolasku ekstremnih temperatura u dane vikenda, od ekstrema neće biti niti “e”. Naprotiv, temperature zraka bit će potpuno u skladu s vrijednostima koje su uobičajene u ovom dijelu godine.


Današnje je jutro počelo vedrim vremenom. Nakon tihe noći ili tek slabog burina, jutros je gotovo posvuda vedro, a danju će puhati većinom slab maestral koji tek ponegdje popodne na moru može prolazno biti umjeren.

Najviše dnevne temperature zraka bit će danas većinom od 29°C na vanjskim otocima do 34°C uz obalu i na otocima.

U subotu vrlo slično. Prevladavat će vedro. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral koji popone na moru Dalmacije samo ponegdje može imati pokoji pojačan udar. Minimalne jutarnje temperature zraka od 14°C ponegdje u Zagori do 24°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će malo više, uglavnom od 30 do 36°C ponegdje u dolini Neretve.

Bez promjene bit će i u sunčanu nedjelju. Noću tiho ili burin, danju će u Dalmaciji zapuhati slab maestral, a na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 30 do 35°C.

I veći dio sljedećeg tjedna bit će stabilno i vruće. U ponedjeljak će zapuhati jugo koje će biti umjereno, a ponegdje na moru i pojačano. Na sjevernom Jadranu povremeno može biti i lebića. Bez obzira na južinu, zadržat će se suho, sparno i vruće.


Zanimljivo će biti pratiti sinoptičku situaciju krajem sljedećeg tjedna. Naime, svi relevantni prognostički modeli predviđaju približavanje i dolazak poremećaja sa zapada kontinenta prema Jadranu. Iako je prognozirano razdoblje nešto dalje od 7 dana, pa mu pouzdanost još nije na dovoljno visokom nivou, trend je da bi se u dane sljedećeg vikenda mogla stvoriti ciklona nad Jadranom, što bi nam moglo donijeti jaču promjenu vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali i padom temperature zraka. Prolaskom ciklone i fronte, u noći na nedjelju i u nedjelju mogući su olujni udari bure.

Nema sumnje, razlog je ovo za brigu za Ultra Europe festival kojem se loš meteorološki scenarij dogodio 2016. godine, kada je zbog neobično snažne ljetne bure morao biti odgođen prvi dan Ultra Europe festivala.Pronozirana sitonptočka situacija: Prognostički model GFS za prve sate nedjelje Pronozirana sitonptočka situacija: Prognostički model ECMWF za prve sate subote

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0