NAVALA SPLIĆANA NA VAGANJ “Ovo bi za koju godinu moglo postati omiljeno skijalište Dalmatinaca”

Donosimo snježnu reportažu s Kamešnice na kojoj su danas boravili brojni izletnici iz Dalmacije, a osobito iz Splita

Dok je u subotu ujutro u Sinju bilo ledenih 7 stupnjeva ispod nule, na osunčanom i prekrivenom snijegom Vagnju, zbog temperaturne inverzije, bilo je čak deset stupnjeva toplije.


Vaganj je planinski prijevoj u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Kamešnici, na nadmorskoj visini od 1173 metra. Preko prijevoja vodi cesta između Livna i Sinja u Hrvatskoj koja predstavlja najkraću cestovnu poveznicu između Dalmacije na zapadu i Bosne na istoku. Inače, 11. prosinca ove godine ovaj je granični prijelaz otvoren privremeni međunarodni promet putnika.

Lijepo vrijeme, ali i nedavno otvaranje graničnog prijelaza na Bilom Brigu, izmamilo je ljude u prirodu.

Čisti zrak i nezagađena priroda garancija su užitka kako za najmlađe, tako i za odrasle. Vaganj su danas “okupirale” splitske registarske oznake. Po okolnim kućicama, koje su u prošlosti služile kao staje ili usputne stanice putnicima namirnicama koji su s livanjskog područja dolazili u Dalmaciju i obratno, danas su većinom
vikendice koje služe za odmor duše i tijela. Tako se iz nekih vidi dim, a ispred nekih su višečlane ekipe koje su već naložile roštilje.

Na graničnom prijelazu nema nikakvih gužvi, ali po malo većem prometu primijeti se da su ljudi počeli koristiti i taj granični prijelaz. Policija je na bosanskoj strani susretljiva, a čini nam se i vesela. U maniri bosanskog humora upitali su nas na ulasku “ali smo se zaželjeli snijega”, a kad smo nakon 2-3 sata odlazili, kazali su:”Već ćete odskijati nazad.”

Nakon svega danas viđenog na Vagnju, ne sumnjam da će ova lokacija vrlo brzo postati novo najbliže i najomiljenije skijalište Splićana, ako se urede skijaška staza i popratni sadržaji. Split je od Vagnja udaljen svega 40-45 minuta vožnje.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0