DUGOPOLJKA PROSLAVILA 108. ROĐENDAN ‘Hajduk živi vječno, baka Anđa još i duže’

Baka Anđa je rekla da je recept za dugovječnost skladan obiteljski život i dobre neviste


Druga najstarija stanovnica Republike Hrvatske, Anđa Perić  iz Kotlenica kod Dugopolja u subotu je u krugu svoje obitelji proslavila 108 rođendan. Inače, u Hrvatskoj je najstarija žena Nina Valjalo iz Dubrovnika koja ima 110 godina.


Anđa Perić je rođena 13. listopada 1910. godine, ima sina i dvije kćeri, četiri unuka, tri praunuka i praunuku, živjela je u pet država i doživjela tri rata. U školu nije išla, ali je čitav svoj život teško radila. Tako bi svaki dan pješačila 25 kilometara do Sinjskog polja, a na leđima nosila teret. Sadila je kukuruz i krumpire, uzgajala životinje.

Za razliku od prošle godine kada je hodala uz pomoć hodalice ove godine je proslavu dočekala u krevetu. Njen sin Vlade (75), koji se zajedno sa suprugom brine o majci, rekao je da je “zalegla” nakon što joj je prije deset mjeseci umro brat u 96. godini.

Pogledajte kako je baka Anđa Perić proslavila 108. rođendan:

– Do bratove smrti je imala veliku volju za životom, no nakon toga kaže da je bolje da je ona umrla. Do sada je bila dobrog zdravlja, ne pije nikakve tablete, svakog dana popije dva decilitra domaćeg vina i voli meso – otkrio je slavljeničin sin.Baka Anđa je rekla da je recept za dugovječnost skladan obiteljski život i dobre neviste.

– I da, znam da sam starija od Hajduka – kazala je okupljenima baka Anđa Perić.

Anđi Perić rođendan je danas čestitao, uz načelnika Općine Dugopolje Pericu Bosančića, te Zlatka Ževrnju, i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

– Koristim priliku ovdje u Kotlenicama baki Anđi čestitati ulazak u 109. rođendan. Naime, ona je jučer proslavila 108. rođendan, sada je već u 109. godini. Čuli ste svi što je njezin savjet za dugi život, ja ga neću ponavljati, ali je jako indikativno da zajedništvo, ljubav i sloga uistinu čine čuda, pa čine i da osobe žive toliko godina. Zato njena poruka neka bude svima nama – trebamo živjeti u zajedništvu, ljubavi i slozi, jer to je jedini mogući način dugovječnog, ali i skladnog i lijepog života.

Zasigurno da je baka Anđa dosta toga u životu propatila, ali je interesantno da se odmah sjetila da je starija od simbola, ne samo Splita, Dalmacije, Hrvatske nego i cijelog svijeta, Hajduka. Starija je godinu dana i to je ovdje dala naglasiti.

Ja se nadam da se ovdje vidimo i dogodine. Ona saznanja koja imamo je da je baka Anđa sigurno najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, ali imamo saznanja i da je ovoga trenutka najstarija Hrvatica.

Želimo joj da poživi prije svega u zdravlju, sreći u u zadovoljstvu sa svojim najbližima – istaknuo je u nedjelju prije podne u Kotlenicama župan Blaženko Boban.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime