Nakon vruće subote brza ljetna fronta

Suša se i s ovim frontom nastavlja u Dalmaciji

Subota, 19. kolovoza (a slično je bilo i dan ranije) je u gotovo svim krajevima donijela vruće vrijeme uz najviše dnevne temperature iznad 30°C. U Dalmaciji i u Slavoniji temperature su prelazile i 35°C. U subotu je 36°C izmjereno u Slavonskom Brodu, Kninu, Osijeku (Klisa) i Gradištu.

U noći od subote na nedjelju sjeverni Jadran i zapadne krajeve unutrašnjosti zahvatio je frontalni poremećaj sa sjeverozapada. Tijekom nedjeljnog prijepodneva fronta se brzo Slavonije premješta na istok, a u zapadnim se krajevima brzo razvedrava. Iza nje pritječe hladniji kontinentalni zrak pa će niz vrućih, ponegdje i vrlo vrućih dana, barem nakratko prekinuti. To se, nažalost uglavnom ne odnosi na Dalmaciju, čiji je veći dio (i ova fronta) uglavnom zaobišla.  Po podacima DHMZ-a, o količini kiše najviše kiše je bilo u  Gorskom otaru, unutrašnjosti Istre te u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti. Postaje s više od 10 mm kiše (nedjelja do 8 sati su): Crni Lug Risnjak 34.0,  Delnice 33.0, Pazin 29.3, Karlovac 24.1, Slatina 22.0, Sljeme 21.7, Krapina 20.1, Kukuljanovo 20.0, Parg Čabar 19.1, Bednja 19, Ogulin 18.1, Bakar i Virovitica 18, Rijeka 17.8,  Zagreb aerodrom Bilogora 17.2, Senj 16.7, Krk 16,  Slunj 15, Lipik 14, Rijeka aerodrom 14.7, Sisak 13.5, Zagreb Grič, Križevci i Plitvička jezera 13, Zagreb Maksimir i Zavižan 12,  Varaždin 11.5,  Pula aerodrom 10.5…


Suša se i s ovim frontom nastavlja u Dalmaciji. Malo kiše (do 4 mm u Šibeniku) bilo je uglavnom u sjevernom Dalmaciji.

Većih problema tijekom prolaska fronte nije bilo. Županijski centar 112 Pazin  je zaprimio  20 dojava građana o padu stabala i granja na prometnice te dva pada stabala na osobna vozila, razbacane prometne znakove i dijelove montažnog kružnog toka, ali bez teže ozlijeđenih osoba. Vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta odmah su izlazili na intervencije i otklanjali drveće te nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu. Bile su i dvije intervencije spašavanja na moru (kod Vrsara i Poreča), bez ozlijeđenih osoba. Uslijed nevremena došlo je do prekida opskrbe električnom energijom za potrošače na području Umaga, Buja, Labina, Rovinja i Vodnjana.

Fronta je donijela i osvježenje, osobito na sjeveru Jadrana i u unutrašnjosti. U nedjelju oko podneva temperature su u nizinama unutrašnjosti i do  10, a u gorskim predjelima i do 15 stupnjeva Celzija niže nego u subotu u isto doba. Tako je u Ogulinu u subotu u podne bilo vrućih 32°C, a u nedjelju tek 17°C. Osvježenje se najmanje osjetilo u Dalmaciji gdje su uz obalu temperature slične ili tek malo niže od onih izmjerenih u subotu.

Bura koja je zapuhala na Jadranu zasad ne stvara većih problema u prometu, osim ograničenja za pojedine skupine vozila na karakterističnim dionicama.

Trend temperature u nedjelju u 12 sati u odnosu na temperature izmjerene 24 sata ranije (pljusak.com)


 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0