Nakon više od 90 godina, “Kraljica Lopte” stiže na Poljud!

Hajduk se kroz niz projekata nametnuo kao pokretač i poveznica raznih društvenih događanja, a jedini je klub na svijetu koji ima svoju operetu

Odavno znamo da je Hajduk najveći klub i puno više od nogometnog kluba. Danas smo još jednom dobili potvrrdu te tvrdnje. Hajduk se kroz niz projekata nametnuo kao pokretač i poveznica raznih društvenih događanja, a jedini je klub na svijetu koji ima svoju operetu. Tijardovićeva “Kraljica lopte” održati će se na Poljudu nakon više od 90 godina.


Ovo je zajednički projekt Sveučilišta u Splitu, Studentskog zbora Umjetničke akademije, HNK Split i HNK Hajduk. S obzirom na to da je praizvedba bila na Starom placu, logičan slijed nakon mukotrpnog rada studenata na obnavljanju ove operete je da se izvede na Poljudu. Dakle premijera će biti 30. lipnja, a zakazane su i dvije izvedbe 1. srpnja i 2. srpnja sve u 21 sat.

Cijeli projekt danas je predstavljen u Novinarskom salonu na Poljudu. Projekt su predstavili Luka Jadrić, predsjednik studentskog zbora Umjetničke akademije, Jelena Bosančić, redateljica predstave, Aljoša Bašić, direktor marketinga Hajduka, Mateo Perasović, dekan Umjetničke akademije, Goran Golovko, intedant HNK Split, Hari Zlodre, dirigent.

– Neobično mi je zadovoljstvo da u ime kluba pozdravim današnje goste. Hajduk je u dugom periodu pokušavao da se ponovno izvede opereta “Kraljica lopte”. Prvo iz financijskih, a kasnije iz tehničkih. Danas svjedočimo i službeno i javno da će opereta biti premijerno izvedena. Želim se zahvaliti studentima i HNK, te umjetničkoj akademiiji. Koliko je opereta važna za klub je da to da klub dobiva na svojoj jedinstvenošću. Nisam siguran da neki klub još to ima. Čitajući neke knjige vidio sam da je kroz povijest bilo podijeljenih ljudi u ljubavi prema klubu, a poslije izvedbe operete su svi bili jedinstveni u ljubavi prema klubu. – rekao je Aljoša Bašić.

– Kraljica lopte je opereta u tri čina. U Tijardovićevom smislu u prvom činu se nalazimo u Splitu, pa idemo u Kairo i vraćamo se u Split. Sveli smo trajanje predstave na sat ipo vremena. Veliki mi je izazov bio kada su me studenti zvali za izvedbu ove predstave koja se nije izvodila 96 godina. Ono što je dan danas zanimljivo tada su izašli hit brojevi koje i danas navijači Hajduka znajudanas zapjevati. Naša KL je zanimljiva ne samo zato što je jedna sopranstica zaljubljena u jeddnog nogometaša, već što se i Mila bavi hazenom, a to je preteča rukometa. U tadašnje vrijeme to nije bilo praktično da vam se kćer bavi takvim sportom. – objasnila je Jelena Bosančić.

– Kada sam prvi put došao u Hajduk bila mi je želja da tu napravimo jednu press konferenciju. KRaljica lopte je počela jako skromno, kako je vrijeme prolazilo mi smo bili sve jači i na kraju realizirali. Hajduk nam je udijelio note, pa i kazalište pa smo ih prepisali i doveli do toga da rezultat bude ovako dobar. Uživamo činjenicu što smo toliko studenata angažirali, a čak smo slušali riječi “da je valjalo izvelo bi se”. Mi smo to održali za 20 godina akademije – rekao je predsjednik studentskog zbora, Luka Jadrić.


– Evo dogodilo se da je to za 20 godina akademije. U ovoj opereti će sudjelovati sva tri odjela. Ono što bi naglasio ovdje to je ta studentska inicijativa. S ovom idejom je rasla jedna preobrzaba studentskog zbora. – naglasio je dekan UMAS-a, Mateo Perasović.

Osobno smatram da je dužnost HNK sudjelovati u postavljanju “Kraljice lopte” s obzirom da ovaj grad duguje puno Tijardoviću. KRaljica lopte nije izvedena pa nam je želja bila sudjelovati u projektu, ne što smo mi vezani ugovorom s akademijom i Hajdukom, već jer je to naša kulturološka dužnost. Drago mi je da su se studenti uspjeli izboriti za ovaj projekt. Nadam se da će svi uživati u ovoj predstavi. – zaključio je Golovko.– Jako sam sretan što su se sjetili da me pozovu da sudjelujem u svemu ovome. Ovo je jedna od rijetkih pozitivnih stvari bolonje. Kraljica lopte kad smo dobro ušli u materiju vidjeli smo da je to jedan tipični Tijardović kojeg se treba čuti. Ovdje nema klapskog pjevanja što je tipično za Mediteran, ali čujete jazz i glazbu koja je tadašnju Europu preplavila. Zato je tako zanimljivo s muzikološke strane da se čuje takav Tijardović što nam padne napamet. Zato me jako veseli kako Tijardović uvijek piše, jedan čin ima puno glazbe, drugi već curi, a u trećem bude tek 2-3 broja. Zato smo Jelena i ja to reducirali da bude dramaturški zanimljivo. – rekao je dirigent Zlodre.

– Posebna zahvala dvama HNK. Ovim smo dokazali da imamo mnogo zajedničkih dodirnih točaka s Hajdukom. Kroz naš sustav podupiranja studentskih projekata omogućili smo djelomično financiranje. Vjerujemo da je ovo najbolji odnos lokalne zajednice i Sveučilišta. Jasno je da je Hajduk ona simbolika koja povezuje sve nas. – rekao je prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Branko Matulić.

– Praizvedba je bila na Starom placu, a ovu ćemo izvesti na stadionu. Pozornica će biti ugrađena u infrastrukturu stadionu. Gledatelji neće biti na tribinama, nego će sjediti na montiranim tribinama unutar stadiona. – otkrila je Bosančić.

Premijera “Kraljice lopte” je 30. lipnja u 21 sata, a dvije reprizne izvdebe su 1. i 2. srpnja u isto vrijeme, a cijena ulaznice će biti 100 kn. Nositelj projekta je Studentski zbor.

Sve uloge za operetu su birane putem audicija. Predstava se nije izvela ovoliko dugo jer je trebalo raditi. Sve librete je trebalo prepisati, a nikome se to nije dalo. Bosančić je provela 3 mjeseca na prepravci teksta, a slala je svaku prepravku na autorizaciju Tijardovićevom sinu. Studenti kiparstva rade na tri biste, Fabijana i Luke Kaliterne i Ive Tijardovića, a prve dvije će ostati u Hajduku.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0