NAKON DUGE SUŠE KONAČNO STIŽE KIŠA Neverini Dalmaciji donose osvježenje, ali i opasnost za opožarena područja

Nakon duže vremena, u Dalmaciju stižu oborine

Foto: Matko Suton


Suša je u Dalmaciji sve izraženija. Bližimo se kraju srpnja, drugog mjeseca klimatološkog ljeta, a značajnijih oborina nema “ni za lijek”. Nakon ekstremno sušnog lipnja, uslijedio je sušan srpanj, no na vidiku je promjena vremena koja će barem malo ublažiti posljedice velike ljetne suše. Koliko god Dalmacija vapila za oborinom, mogući obilniji pljuskovi mogu predstavljati opasnost za požarom pogođena područja zbog mogućih bujičnih oborinskih voda.

Još ovog vikenda vremenske prilike će u polju izjednačenog tlaka zraka biti stabilne, a od ponedjeljka će početi pad tlaka zraka kao posljedica nadolazeće promjene vremena. Naime, ciklona će se sa sjeverozapada Europe približiti srednjem Sredozemlju, gdje će doći do formiranja sekundarnog ciklonalnog centra. On će se već tijekom utorka naći svojim centrom nad Jadranom, a tijekom srijede centar ciklone već će biti nad balkanskim poluotokom, gdje će pad reducirani tlak zraka nakon duže vremena pasti i ispod 1000 hPa.

Očekivana sitnoptička situacija nad Europom u noći na utorak (Izvor: MetOffice) Očekivana sinotpička situacija nad srednjim Sredozemljem u utorak u 2 sata iz ponoći. Ciklona se centrom nalazi nad Jadranom i Italijom (GFS, meteonetwork) Očekivane oborine do 2 sata u noći u utorak (GFS, mteonetwork)

Subota je cijeloj Dalmaciji donijela nastavak vedrog i vrućeg vremena. Dijelovi Zagore zabilježili su i vrlo vruć dan. Primjerice, u Kninu je temperatura zraka popodne dosegla vrlo vrućih 37 Celzijevih stupnjeva. Najsvježije je bilo na vanjskim otocima, gdje mjestimice temperature zbog rashladnog djelovanja mora nisu uspjele prijeći vrućih 30 stupnjeva. Površinske temperature mora su većinom od 25 do 26 stupnjeva.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljusak.com)

Danas je puhalo umjereno, na udare ponegdje na moru i jako jugo, no jugo će do kraja dana sasvim oslabiti i prestati.

Vedro, vruće ili vrlo vruće bit će u nedjelju. Noću tiho, a danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature bit će od 31 do 37°C.


Veći dio ponedjeljka prevladavat će sunčano. Krajem dana u sjevernoj Dalmaciji naoblačenje sa zapada, kasno navečer proširit će se i na srednju. Lokalno će biti pljuskova i grmljavine. Noću tiho, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo, a navečer u sjevernoj Dalmaciji umjerena i pojačana tramontana. Najviše dnevne temperature od 31 do 37°C.

Utorak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, uglavnom još u noći kada se mjestimice ne može isključiti mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena. Puhat će umjeren, na moru i pojačan vjetar zapadnih smjerova. Bit će svježije u odnosi na prethodne dane s najvišim dnevnim temperaturama od 24°C ponegdje u Zagori do 32°C na jugu Dalmacije.Vrlo promjenjivo bit će i tijekom srijede. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše i grmljavinskih pljuskova. Ponovno će zapuhati slabo do umjereno jugo, navečer umjerena bura. Bit će još malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 23°C ponegdje u Zagori do 30°C na jugu Dalmacije.

U četvrtak stabilizacija vremena pa će prevladavati sunčano i u većini predjela suho. Puhat će umjerena bura i tramontana, samo ponegdje i pojačana. Bit će malo toplije.

Petak i dani vikenda donose pretežno vedro i ponovno osjetno toplije vrijeme pa će se ljetne vrućine vratiti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0