NAJTOPLIJI DAN IKAD U DIJELOVIMA DALMACIJE Predgrađe Splita na 41°C, rekordi diljem Zagore

Aktualni toplinski val jedan je od najizraženijih u povijesti službenih mjerenja u Dalmaciji. Službena se mjerenja, ovisno o lokaciji, vrše se zadnjih 30 do 150 godina!

Dugo najavljivani toplinski val u punoj se snazi manifestirao tijekom srijede u Dalmaciji. Nekoliko lokacija uz obalu, a osobito u Dalmatinskoj zagori, danas su zabilježile najviše temperature zraka u povijesti službenog meteorološkog mjerenja.


Prije detalja valja napomenuti jednu vrlo važnu stvar vezanu uz mjerenje temperature zraka. Da bi neki podatak bio valjan, odnosno priznat od službene klimatologije, instrumenti i meteorološki zaklon za termometar moraju odgovarati standardima Svjetske meteorološke organizacije. Sve temperature zraka koje izmjerite na balkonima, prozorima, automobilima, nisu ništa drugo nego temperature tih lokacija. Temperature zraka službeno se mjeri 2 metra iznad travnate ili zemljane površine i to u hladovini drvenog i prozračnog meteorološkog zaklona. U blizini mjerenja ne smiju postojati betonske, kamene ili metalne površine.

Aktualni toplinski val jedan je od najizraženijih u povijesti službenih mjerenja u Dalmaciji. Službena se mjerenja, ovisno o lokaciji, vrše se zadnjih 30 do 150 godina!

Podaci o najvišim dnevnim temperaturama javno će biti dostupni tek iza 20 sati. Sada se već zna da je ne

Sinj je danas u 15 sati izmjerio 40,1°C i tako srušio dosadašnji službeni rekord koji je iznosio 39,7°C, a izmjeren je 22.8.2000. U Imotskom je rekord iznosio 39,8°C, izmjeren je 24.8.2007. Danas je u 14 sati izmjerena identična vrijednost, a za očekivati je da će termometar za maksimalnu dnevnu temperaturu pokazati koju decimalu više. Dosadašnji rekord u Žrnovnici iznosio je 38,8°C, a izmjeren je u srpnju 2015. godine. Danas je rekord srušen za puna dva Celzijeva stupnja i sada iznosi 40,8°C. Tako je ovaj istočni dio Splita, nedavno stradao u požaru, danas dosegao do sada nezabilježen 41 Celzijev stupanj. Jakom zagrijavanju Žrnovnice, uz dotok izrazito toplog zraka, doprinijele su ogoljele padine Mosora i Peruna, kao i ogromna površina oko ovog naselja koja je sada crne boje, a upravo crna boja najviše akumulira toplinu.

Kretanje temperature i vlažnosti zraka zadnja 24 satau Žrnovnici

U Kaštel Gomilici danas je izmjereno rekordnih 39,9°C. Na Resniku (Kaštel Štafilić) satna vrijednost pokazala je 39,3°C, a dosadašnji rekord je 40,0°C. U Splitu (Marjan) rekord nije bio ugrožen i ostaje 38,6°C. Rekord u Splitu vjerojatno je spriječio jugozapadni vjetar koji je donosio kakvo-takvo osvježenje s mora. Za razliku od Marjana, čija se meteorološka postaja nalazi u gustoj borovoj šumi, u samom Splitu bilo je toplije. Primjerice, na Spinutu je izmjereno 39,4°C!


Ekstremne vrućine još danima

Vrlo toplo je danas bilo i u najvišem gorju. Primjerice, na Svetom Juri na Biokovu danas je izmjereno 26°C.

Ekstremne vrućine pratit će nas do sljedeće srijede, a onda će vrućina malo popustiti. Sljedećih dana, a osobito u dane vikenda, moguće je daljnje obaranje temperaturnih rekorda.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0