Joško Markić: “Svi moramo preuzeti odgovornost za to u kakvom gradu živimo”

Zadnji dan kampanje za lokalne izbore porazgovarali smo s Joškom Markićem, splitskim pedijatrom i znanstvenikom i kandidatom za zamjenika gradonačelnice koalicije SDP/HNS Aide Batarelo.

Zadnji dan kampanje za lokalne izbore porazgovarali smo s Joškom Markićem, splitskim pedijatrom i znanstvenikom i kandidatom za zamjenika gradonačelnice koalicije SDP/HNS Aide Batarelo.


Kako protječu zadnji dani kampanje, ima li negativnih iskustava?

– Mislim da sve nekako protječe, bar po mom mišljenju, relativno pristojno. U sklopu nekih standarda koji uvijek mogu biti bolji, ali evo bar što se mene tiče, mislim da je sve nekako fer.

Kažu iz Zagreba da se u Splitu vodi najuzbudljivija kampanja…

– Vjerojatno onda oni i znaju da je to tako. Ja nemam informacije za druge gradove, ne mogu uspoređivat, al u nas je situacija stvarno takva da su rezultati blizu, da sve liste i kandidati, bar ova četiri glavna, imaju jednake izglede za ulazak u drugi krug. I da ćemo se svi, barem s naše strane, ugodno iznenaditi u nedjelju navečer.

Aida Batarelo je na anketama koje su izašle prošli tjedan dobila oko 8-10 posto. Je li to zadovoljavajuće?


– Mislim da nije, ali ono što mene iznimno veseli je taj porast koji imamo i reakcije građana u akcijama koje imamo po gradu. Ja sam uvjeren da će rezultat biti bolji po završetku izbora.

Koji broj vijećnika očekujete, što bi bilo optimalno?– Ja mislim tu negdje 7 do 8.

Jesu li počeli kakvi razgovori “ispod stola” o suradnjama nakon izbora?

– Koliko je meni poznato ne. Događa li se nešto mimo mene, to ne znam, ai uvjeren sam da nema nikakvih razgovora i da sve teče u nekakvoj demokratskoj fer atmosferi.

Što SDP i HNS spremaju danas, za zadnji dan kampanje?

– Mi smo se odlučili da nećemo ići u neke završne skupove, na kojima će biti vrćenja janjaca i nekog razbacivanja sredstvima i novcem, nego ćemo kao i što smo dosad bili, završit kampanju na način da pokažemo da su nam ljudi uistinu na prvom mjestu. Naša kandidatkinja je u dogovoru s udrugom Most posjetila socijalnu samoposlugu i donirala sredstva i potrepštine za najpotrebitije u našem gradu.

S obzirom da ste potencijalni budući zamjenik gradonačelnice, kako gledate na Divlji Zapad koji se posljednjih tjedana događa u Dioklecijanovoj palači?

– Mislim da u našem gradu, ali i šire nedostaje jedna politika odgovornosti. Znači, odgovornosti na svim instancama vlasti i odgovornosti kod naših građana, te odgovornosti za učinjeno djelo i učinjenu riječ. Ono što je iznimno bitno je da svi koji djeluju u javnom prostoru, uključujući novinare, shvate odgovaramo za svoja djela i da kad se napravi nešto loše, da se snose posljedice, koje će biti konkretne, a ne samo deklarativne.

Kako vi gledate na zatvaranje knjižara u centru Splita?

– Mene to dosta emocionalno dira, to su knjižare u kojima sam skoro svaki dan tijekom i nakon studija, boravio. U moje vrijeme nije bilo interneta, sad ga ima i dosta toga se naručuje preko interneta. Ali to su isto neke institucije koje daju dušu ovom gradu i možda mlađe generacije nemaju taj isti senzibilitet koji imamo mi koji smo uz te knjižare odrastali i u njima provodili svoje studentske dane.

Jučer je Društvo arhitekata iskritiziralo infrastrukturne projekte nekih kandidata.

– Neću ulaziti u sam sukus njihovih kritika, ali ću ponoviti da ja kao liječnik i znanstvenik u svom radu poštujem stavove struke. Poštujem stavove dokaza koji postoje u bilo kojem području, kao i u medicini. I smatram da bi se svi trebali držati onog u čemu smo najbolji, o čemu postoje dokazi i arugumenti i da rasprave budu uvijek na razini tih argumenata, a ne na temelju nekih osobnih razmiomilaženja.

Zdravstveni sustav nam je u krizi. Što vi kao pojedinac možete napraviti da stanje bude bolje?

– Što se samog zdravstva tiče, ponavljam, treba poticati odgovornost. Počevši od liječnika koji ordinira pretrage, da to budu pretrage koje su potrebne. Da nema prepisivanja bilo čega što povećava troškove. Ali naravno i odgovornost naših sugrađana, da ako se naruče na neku pretragu da je i izvrše, ako dobiju savjet da je nešto loše, da poštuju liječničke preporuke, da brinu za svoje zdravlje i preuzmu odgovornost za sebe i svijet oko sebe i da nekako racionalnije koristimo resurse koje imamo na raspolaganju. Ti resursi nisu beskonačni, ni u najbogatijim zemljama na svijetu. Odgovornost je ono jedino što nas može izvući iz krize.

Imate li kakvu poruku za birače za nedjelju?

Neka izađu na izbore. Politika nije nešto što nas se ne tiče. Svi moramo preuzeti odgovornost za to u kakvom gradu živimo. U slučaju da žele jedno otvoreno, tolerantno, moderno društvo, društvo znanja i kulture, neka biraju našu listu broj 12, koaliciju SDP/HNS i našu kandidatkinju Aidu Batarelo pod rednim brojem 2.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0