Hvarski književnik Miki Bratanić je prilikom svog posjeta New Yorku, u jednom lokalnom kafiću održao predavanje o hrvatskoj konobi, iz povijesne prespektive i vlastitog iskustva.

Na događaju su prisustvovali mnogi Hrvati, ali i njihovi američki prijatelji, među kojima se našla i Katherine Rock, računovotkinja iz New Jerseya, podrijetlom Hrvatica s očeve strane.

Miki je veselom društvu ispričao o Hrvatskoj, uključujući elemente dalmatinske povijesti, kuturne bašine, pjesme, vina i načina života kroz primjer konobe obitelji Bratanić. Tijekom predavanja gostima je odgovarao na sva pitanja o hrvatskoj kulturi, tradiciji i običajima, što je izazvalo velik interes Katherine Rock, koja je željela saznati vše o svojim predcima. Znala je da je porijeklom iz Hrvatske, ali to nikad nije dublje istražila.

Tijekom večeri Miki je svojim govorom zainteresirao publiku za prednosti života u Hrvatskoj, a pogotovo kad im je opisao tradicionalni život na Mediteranu, uključujući opise mediteranske kuhinje i starog vjerovanja kako je uživanje u hrani uz čašu dobrog vina u konobi okružen prijateljima, ključ dugog i zdravog života. Ispričao im je i kako je klapsko pjevanje, koje je UNESCO uvrstio u popis nematerijalne svjetske baštine, nastalo baš u konobi.

Bratanić je stravstveno ispričao povijest svoje obitelji, konobi u Vrbanju i vinogradima u Starogradskom polju, koje se također nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao zaštićeni kulturni krajolik. To područje je u 4. stoljeću prije Krista kolonizirano od strane Jonskih Grka te se od tada njeguje agrokulturni razvoj usredotočen na vinovu lozu i maslinu.S ponosom je govorio o konobi obitelji Bratanić koja je zaštićena kao kulturno dobro, te naglasio kako se pored konobe nalazi kuća u kojoj je rođen Matij Ivanić, voditelj Hvarske bune 1510., pobune pučana protiv povlastica plemića na otoku.

 

Katherine Rock je pod dojmom ove večeri počela razmišljati o životu u Hrvatskoj. Šest godina je dolazila u Hrvatsku sa sestrom i njenim mužem, unajmljivala brodove i dvaput posjetila odmorište na otočiću Radej pored Murtera. Dok je bila na Radeju, ušla je u poslovno partnerstvo s vlasnicom odmarališta, Irenom Ateljević, sa željom promicanja održivog razvoja otoka.

 

Kasnije je Katherine kupila i obnovila povijesnu zgradu u centru Šibenika što joj je omogućilo da s kćeri otvori Centar za ekologiju u sklopu kojeg se nalazi i vegetarijanski restoran, kafić i studio za jogu. Vođenje posla je prepustila lokalnim partnerima, ali planira sve više vremena provoditi u Hrvatskoj. Ulaganje u Hrvatsku, odnosno Šibenik, je bio velik potez za Katherine Rock, ali inspirirana predavanjem Mikija Bratanića, ipak se odlučila na njega.

Ova priča je primjer kako isticanje pozitivnih značajki svoje zemllje u svijetu može pomoći privući investitore, što na kraju rezultira novim poslovima za lokalce, ali i pozitivnim reakcijama stranih gostiju.

Miki i Katherine su se nedavno slučajno susreli u Splitu, tri godine nakon njegove prezentacije u New Yorku, što ih je oboje oduševilo.

Ovaj članak je rezultat te slučajnosti…ako slučajnosti uopće postoje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0