MARŠ ZA ZNANOST Šest razloga zašto izaći na ulicu

Ovogodišnji Marš posvećen je problematiziranju daljnjeg srozavanja obrazovanja i znanosti u našoj zemlji

Marš za znanost je manifestacija nastala 2017. godine kao reakcija na odluke američke
administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda i javno financiranje znanosti. Kako su slični problemi prepoznati diljem svijeta, manifestacija je poprimila globalne razmjere te se u nju uključila i Hrvatska.


I ove godine, u subotu 14. travnja 2018., u pet do podne organizirat će se marševi u preko 20 zemalja, a kod nas u Splitu i Zagrebu.

Ovogodišnji Marš posvećen je problematiziranju daljnjeg srozavanja obrazovanja i znanosti u našoj zemlji – nastavlja se trend nedovoljnog ulaganja u znanost i visoko obrazovanje, sustav se slabo razvija u pogledu kvalitete, a primjećujemo i srozavanje važnosti kvalitetnog profesionalnog obrazovanja i adekvatnog statusa visokoobrazovnih struka te stoga sve veći egzodus stručnjaka.

Glasovi protiv cijepljenja djece postaju sve glasniji i sve opasniji. Unatoč tome što se
cijepljenjem godišnje prevenira između dva i tri milijuna smrti, a 2015. godine u svijetu je
cijepljeno više djece nego ikad ranije, u Hrvatskoj kontinuirano pada broj djece cijepljene protiv zaraznih bolesti. Dezinformacije i neodgovorni pojedinci sa svojim istupanjem u javnosti, u sprezi s očigledno lošim obrazovanjem, doveli su do toga da je danas u Dubrovniku broj procijepljene djece pao na 40%, a u cijeloj toj županiji na 65%, čime je izbijanje smrtonosnih epidemija postalo samo pitanje trenutka!

Zaostajemo u promišljanju o ublažavanju posljedica klimatskih promjena i održivom razvoju kroz alternativne oblike energije. Kao posljedica klimatskih promjena, sve češće svjedočimo ekstremnim događajima od plimnih valova, do obilnih oborina koje poplavljuju naše gradove i mjesta uz rijeke i more. Također sve su češća razdoblja dugotrajnih suša i nestanka vode te neizbježne štete na poljoprivrednim kulturama. Iako su klimatske promjene globalan, izrazito težak i složen problem, Hrvatska ne čini ništa ili vrlo malo da se taj problem počne rješavati i da se njegove posljedice ublaže. Unatoč činjenici da smo zemlja sunca i vjetra, premalo se ulaže u napore povezane s održivijim oblicima energije!

Naširoko se promoviraju teorije zavjere. U zadnjih godinu dana poznati nakladnici s razvijenom distribucijskom mrežom izdaju knjige o ravnoj zemlji, negiraju znanstveno dokazanu teoriju evolucije te opasnosti povezane s klimatskim promjenama. Tome trendu pridružila se i javna televizija na kojoj sada već gotovo svakodnevno svjedočimo raspravama s nestručnim sudionicima i lažnim argumentima. Svjedočimo daljnjem rastu broja i vremena trajanja priloga koji su potpuno neznanstveni ili pseudoznanstveni, često upravo na štetu znanstvenih sadržaja. U Hrvatskoj se postupno briše razlika između zdravog skepticizma i neodgovornog negiranja utemeljenih znanstvenih teorija i utvrđenih empirijskih činjenica!


Napad na ženska ljudska prava i borbu za veću rodnu ravnopravnost. Empirijski podaci pokazuju da je povećanje rodne ravnopravnosti jedna od ključnih mjera za popravljanje demografskih i ekonomskih trendova u zapadnoeuropskim modernim društvima u kojima i muškarac i žena sudjeluju na tržištu rada. U Hrvatskoj svjedočimo suprotnim trendovima, napadima na prava žena u vidu pokušaja mijenjanja zakona o pravu na pobačaj, proglašavanju žene kao “drugotne” te borbi protiv konvencije o nasilju nad ženama kroz zlonamjerno i iskrivljeno interpretiranje znanstveno utemeljene rodne teorije!

Odustajanje od provođenja cjelovite kurikularne reforme. Unatoč velikim skupovima
potpore na kojima su građani iskazali potporu i zahtjev da se nastavi s započetom cjelovitom kurikularnom reformom, ona je zamijenjena provizornim i parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi. Škole i dalje rade po starim programima sa zastarjelom metodologijom dok se svijet ubrzano mijenja, učitelji su i dalje potplaćeni i preopterećeni administrativnim poslovima, roditelji su i dalje prinuđeni plaćati mnogobrojne instrukcije svojoj djeci u sumanutoj utrci za prosjekom ocjena 5.0, dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja već godinu dana ne uspijeva raščistiti ni pitanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine!Srozavanje društvenog i ekonomskog statusa visoko obrazovanih. Omalovažavanje
kvalitetnog obrazovanja klijentelizmom pri zapošljavanju tjera mlade ljude da pronalaze
budućnost izvan granica Hrvatske. Dok reforme znanstvenog, obrazovnog, mirovinskog i
zdravstvenog sustava čekaju, dok broj zaposlenika u ministarstvima i tijelima lokalne uprave raste, dok Vlada izdvaja više novca za nabavku mobitela nego za znanstveno-istraživačke projekte Hrvatske zaklade za znanost, naši liječnici, znanstvenici i studenti odlaze jer je u Hrvatskoj sve manje posla i perspektive!

– Ako i Vi smatrate da Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje – marširajte i Vi s nama! – poručuju organizatori.

Pridružite se u subotu 14. travnja u 5 minuta prije podneva (11:55) na Maršu za znanost s okupljanjem u Đardinu!

Facebook

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0