MANIJAK POSJEKAO MASLINIK Neviđen ekocid nad stablima maslina na Šolti: Šteta oko 80 tisuća kuna

Hoće li obitelj i susjedi ikada moći mirno spavati, pitajući se hoće li njihov dugogodišnji trud preko noći biti uništen?


Starijem bračnom paru na Šolti je posječeno dvadeset stabala maslina od ukupno četrdeset i pet stabala. Sve se to odvilo u Gornjem Selu na otoku Šolti, inače poznatom po nagrađivanom maslinovom ulju “Zlatna Šoltanka” koja samo niže svoje uspjehe. Nagrađivani su od Tokija do New Yorka.


U razgovoru sa sinom vlasnika maslinika Pokret otoka saznaje da je riječ o masliniku kojeg su svojim rukama obnovili prije osam godina te posadili masline. Nije mu jasno iz kojeg razloga bi netko napravio ovako nešto te tvrdi da su mu roditelji jako potreseni i ne znaju što će biti sutra. Povod ovakvom bezobrazluku jednostavno nije jasan, naročito s činjenicom što se maslinarstvom bave isključivo u osobne svrhe. Što je sljedeće? Hoće li počinitelj ponoviti svoj zločin?

Prijava je podnesena prvoj policijskoj postaji u Splitu, ali kako saznajemo teško će se pronaći počinitelj bez dokaza i svjedoka. Ako imate bilo ikakva saznanja u vezi ovog slučaja molimo da se javite na mail adresu: info@islandmovement.eu ili prvoj policijskoj postaji u splitu.

Masline će se ponovo posaditi, platit će se i prijevoz i vađenje trenutnih, ali stoji pitanje hoće li ta obitelj i susjedi ikada moći mirno spavati, pitajući se hoće li njihov dugogodišnji trud preko noći biti uništen?

O događaju je jutros izvijestila i PU splitsko-dalmatinska.

“U vremenskom periodu od 09./10. veljače na otoku Šolti u mjestu Gornje selo za sada nepoznata osoba prepilila je 16 stabala maslina u vlasništvu 71-godišnjakinje, pri čemu je nastala materijalna šteta od oko 80 tisuća kuna. Na okolnosti ovoga događaja provodimo kriminalističko istraživanje” – stoji u jutrošnjem priopćenju.Komentar predsjednika udruge Zlatna Šoltanka

Kontaktirali smo i Zlatka Burića, predsjednika udruge Zlatna Šoltanka, koji je ogorčen zbog ovog prezira vrijednog događaja. Rekao je da u Udruzi interno razmatraju koje dodatne korake se mora poduzeti, kako se ovakav užas više ne bi ponovio. Nadodaje kako se radi o privrednom kriminalu, nanesenoj duševnoj boli i nenadoknadivoj materijalnoj i nematerijalnoj šteti za vlasnika i za otočku zajednicu.“Najveća je možda ona psihička šteta: Brineš 6 godina o mladom stablu kao o djetetu, tepaš mu i veseliš se gledati kako odrasta i daje prve plodove, da bi netko beskonačno neodgovoran i nakaradan ušao u tvoj maslinik i u jednoj noći motornom pilom napravio masakr. To je jednostavno nedopustivo. Saznanje da postoje u tvom okruženju ljudi koji su u stanju ovako nešto počiniti oduzima radost rada i stvaranja na ovom predivnom otoku. Naročito ako prođu nekažnjeno.”

Zaista se pitamo kakvu sliku ovaj čin ostavlja na život na otocima i na otok Šoltu? Hoće li uistinu ovakav zločin proći nekažnjeno? Nadamo da se ovo nikad neće ponoviti što je ujedno i jedina želja pogođene obitelji.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
12
Grrr
35
Molim?
9

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime