Mala općina s velikom vizijom. Tako možemo nazvati općinu Brela koja je u srcu Dalmacije nekoliko kilometara udaljene od Makarske i Omiša. Načelnik općine Stipe Ursić i njegov tim već nekoliko godina dovode u svoju općinu nove projekte i niz najmodernijih tehnoloških rješenja na kojima bi pozavidjeli i veći gradovi u Hrvatskoj pa čak i u razvijenijim europskim zemljama.

Nakon asfaltiranja gotovo svih cesta u mjestu, uslijedila su ulaganja u plaže, šetnicu, a trenutno je u fazi i izgradnja novog dječjeg vrtića vrijednog 10 milijuna kuna. Općina se sve više okreće uvođenju visokih tehnologija na svoje područje.

Ušteda od pola milijuna kuna godišnje

Još 2015. Brela postaju jedna od prvih općina u Hrvatskoj koja je modernizirala cijelu javnu rasvjetu (preko 900 rasvjetnih tijela) mijenjajući stara štetna rasvjetna tijela s modernom LED tehnologijom koja je u cijelosti sigurna za okoliš, a štedi i do 75% električne energije. To je općini Brela omogućilo uštedu i do pola milijuna kuna godišnje. 70 posto ovog projekta financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša.

Međutim, jedan od većih infrastrukturnih problema u samoj općini bio je spor ADSL Internet koji je išao bakrenim žicama te su se tu pojavljivale brojne pritužbe turista koji nisu imali adekvatnu internetsku vezu. Općina je tada odlučila riješiti taj problem te dovesti najnovije tehnološko rješenje. Naime, kroz 2018. i 2019. godinu, koliko je trajao projekt u visini od 3 milijuna kuna, Općina Brela postala je prva općina u Hrvatskoj sa superbrzim internetom tj. s optičkom tehnologijom. Kroz dvije godine do svakog domaćinstva je stigao optički kabel i sada svaki stanovnik ima pristup superbrzom internetu od maksimalno 500 mb/s što je i do 100 puta brže od prijašnje situacije. Sve je napravljeno o trošku novog pružatelja navedene usluge.

Komunalci u električnim automobila

Nakon brojnih pisama namjere Općina je pozvala novog operatera na ovo ulaganje jer je garantirala logističku podršku kao i gotovo trenutno izdavanje svih potrebnih dozvola u vidu iskopa novih kanala, postavljanja instalacijskih cijevi i sl. To je uistinu veliki uspjeh kad se uzme u obzir da Brela imaju samo 1700 stanovnika, a i veći hrvatski gradovi nemaju tako modernu tehnologiju.

Međutim, načelnik i njegov team i dalje rade na implementiranju novih tehnologija svoje žitelje i goste te dovode najnovija rješenja da bi im olakšala život, pogotovo u jeku turističke sezone kada je u Brelima boravi i do 10 000 turista dnevno. Od spomenutih novijih rješenja definitivno je među važnijima prenamjena voznog parka komunalnih redara koji sada u potpunosti voze električna vozila, što je dodatni primjer kako se smanjuje emisija štetnih plinova i štiti sama priroda u Brelima.“Pametne” autobusne čekaonice

Projekt koji je trenutno u fazi izrade je postavljanje “pametnih” autobusnih čekaonica koji su novina na tržištu. Naime, kako na tržištu već ima puno novih proizvoda koji omogućuju pametna rješenja korištenja i olakšavanje života u mnogim sferama, tako su u Brelima odlučili dovesti nekoliko solarnih pametnih autobusnih stanica koje se napajaju preko sunčeve energije odnosno obnovljivih izvora energije. Ove moderne stanice imaju led rasvjetu, punjače za mobilne uređaje, WiFi bežični HotSpot Internet, ekrane za vozni red autobusa i informacije o mjestu i događajima u sezoni. Služi i gostima i stanovnicima Brela, a posebno su korisne učenicima koji putuju prema školama.

Općina je također financirala i prvu pametnu ploču za OŠ Brela. Načelnik i njegov tim nakon brojnih pametnih rješenja ne posustaju već se vesele novim izazovima i napretku tehnologija koja će svima dodatno olakšati svakodnevicu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime