LJETO NE POSUSTAJE Makarska, Šibenik, Milna i Podstrana zabilježili najtopliji dan u povijesti mjerenja

Toplinski val u Dalmaciji danas je donio nove rekorde

Srijeda je bila jedan od najtoplijih dana dosadašnjeg tijela ljeta u Dalmaciji, a u dijelovima Dalmacije bio je to najtopliji dan od početka službenih meteoroloških mjerenja.


Najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji 9.8.2017.

Primjerice, službena meteorološka postaja DHMZ-a u Makarskoj danas je izmjerila rekordnih 39,7°C. Tako je oboren dosadašnji rekord koji je iznosio 39,3°C, a koji je izmjeren 10. kolovoza 2001. godine. Vrlo je vjerojatno da je apsolutni rekord oborine i u Šibeniku. Iako će podatak o najvišoj dnevnoj temperaturi znati nešto iza 20 sati, već sada se zna da je na puni sat u Šibeniku izmjereno 39,2°C, što je podjednaka vrijednost dosadašnjeg rekorda koji je izmjeren 4. kolovoza 1981. godine.

Što se tiče mreže automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com, čak je 12 lokacija koje su danas zabilježile 40,0°C ili više. To su: Stari Grad (Hvar), Hrvace, Miljevci, Strožanac (Podstrana), Skradinski most, Knin, Bilice, Golubić, Vid, Milna (Brač) i Borak (Omiš).

Na primjeru Strožanca odlično se vidi kako i zašto se dogodio današnji ekstrem.

Kretanje temperature zraka u Strožancu posljednja 24 sata (Pljusak.com)

U Dalmaciji je danas puhalo slabo jugo, a povremeno uz obalu i levant (istočnjak). To znači da je izostao maestral koji snizuje temperature na obali i otocima sredinom dana i poslijepodne. Umjesto toga, jugo i levat su nekim područjima puhali s kopna pa je došlo do advekcijskog prijenosa topline. Strožanac niti za vrijeme vrhunca toplinskog vala početkom kolovoza nije prešao 39°C, a danas, kada je maestral izostao, temperatura je već u 12:30 dosegla 40,0°C, a nešto kasnije i za tu lokaciju rekordnih 40,3°C. Kada je vjetar potom okrenuo na južni smjer, temperatura je vrlo brzo pala za više od 5 stupnjeva. Vrlo slični se dogodilo u Milna ni Braču gdje je u najtoplije dijelu dana bilo i više od 41°C.

Postaja DHMZ-a Split Marjan danas je dosegnula 37,2°C, što znači da je nedostajalo nešto manje od stupnja i pol od apsolutnog rekorda. Iz nama nepoznatog razloga, javnosti nije dostupan podatak o najvišoj temperaturi mora u pojedinom gradu, a u Splitu javno nije dostupna niti temperatura na decimalu. Tako još ne znamo je li današnjih 29°C najviša ikada izmjerena temperatura mora u Splitu, pošto je najviša do sada iznosila 28,7°C, što je izmjereno zadnjeg dana srpnja lani.


Još jedan ekstremno vruć dan očekuje nas u četvrtak, kada je lokalno moguće novo obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda. U petak će biti tek neznatno svježije, a zamjetno osvježenje u cijeloj Dalmaciji očekuje nas u subotu.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0