“LJEPOTA U KAMENU” Tjedan folklora u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U četiri dana susret se održava u dva priobalna i dva zaobalna mjesta naše županije

“Međunarodni folklorni susreti” zajednički je naziv niza manifestacija koje se godinama održavaju u gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, a prijavljeni su u kalendaru svjetske organizacije folklornih festivala CIOFF-a.


Prvu inicijativu dao je KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca organizacijom skromne večeri folklora pod nazivom ˝Za jubav tance igraše˝ prije 15 godina. Samo godinu kasnije, pridružio se KUD ˝Pleter˝ iz Dugopolja organizacijom folklorne večeri u pod prigodnim nazivom ˝Ljepota u kamenu kamenitom, a godinu kasnije i KUD ˝Branimir 888˝ iz Muća pridružuje se zajedničkoj organizaciji višednevnih susreta. Prije četiri ljeta međunarodnim folklornim susretima priključio i KUD ˝Dalmacija˝ iz Dugog Rata.

U četiri dana susret se održava u dva priobalna i dva zaobalna mjesta naše županije. Do sada su svoje programe izvodile folklorne grupe iz susjednih zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija), zemalja srednje i jugoistočne Europe (Makedonija, Rumunjska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Litva) i zemlja zapadne Europe (Francuska, Italija, Austrija, Španjolska, Portugal).

Program:

· Četvrtak, 20. srpnja, Kaštel Kambelovac: 15. Međunarodni susreti ˝Za jubav tance igraše˝

· Petak, 21. srpnja, Dugopolje: 14. Međunarodni folklorni susreti ˝Ljepota u kamenu kamenitom˝


· Subota, 22. srpnja, Muć: 16. Međunarodna smotra folklora ˝Stara je škrinja otvorena˝

· Nedjelja, 23. srpnja, Dugi Rat: Međunarodni susreti „Kolo, kolo, kolajna od zlata“Strane folklorne skupine:

· Snowdrop – Drohobych, Ukrajina

· Kolo bosansko – Sarajevo, BiH

· Horo – Sofija, Bugarska

· Nikola Jonkov Vapcarov – Skopje, Makedonija

Uz zajedničke nastupe folklornih skupina iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Ukrajine, svaka večer ima svoju posebnost na kojoj će nastupiti i domaća folklorna društva. Ovo je ujedno prva godina kako su susreti najavljeni zajedno s intencijom da se već slijedeće godine organiziraju kao jedinstvena folklorna međunarodna manifestacija Splitsko-dalmatinske županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0