Krstulović Opara: “Pregovarat ćemo s onima koji žele promjene u Splitu”

Na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara govorio je o gorućim probemima u Splitu, poput sanacije Karepovca

Na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za gradonačelnika  Andro Krstulović Opara govorio je o gorućim probemima u Splitu, poput sanacije Karepovca.


– Karepovac je ključni probem ne samo građana koji žive oko Karepovca, već i ključno pitanje za grad Split. Osim trovanja negativnim plinovima i procijednim vodama, mi imamo ekološku bombu koja je u središtu grada. Odlučni smo u dvije godine započeti i završiti sanaciju Karepovca, istu ozeleniti i paralelno krenuti u realizaciju Regionalnog centra u Lećevici. – rekao je Opara. Komentirao je i planove HG-ovog kandidata Željka Keruma za Karepovac.

– Gospodin Kerum tvrdi da će sanaciju platiti Grad i protiv je europskih fondova. On planira pražnjenje Karepovca, premještanje otpada na drugo mjesto i paljenje u spalionici. Nije rekao gdje namjerava raditi tu spalionicu, koga želi trovati, niti kako misli izvaditi taj otpad koji se taloži već 40 godina. Nije rekao ni koliko će to koštati ni koliko će to trajati. Kakav će negativni utjecaj biti na okolno stanovništvu, kad se Karepovac bude kopao. Dakle, ima takva sanjanja koja ja sebi ne mogu niti predočiti. Mi se nećemo koncentrirati na takvo nešto već ćemo povlačiti sredstva iz europskih fondova, a riječ je o 200 milijuna kuna koja su na raspolaganju. Raspisivanjem natječaja za sanaciju Karepovca, ispunjeni su uvjeti za povlačenje tog novca.- rekao je Opara. Opisao je i plan za sanaciju koji se sastoji od četiri faze.

– Prva faza traje dvije godine i plan nam je završiti je do 2020. kako bismo izbjegli penale koji nam prijete i to po projektu koji je sad raspisan i u srpnju će biti dovršen. On predviđa izgradnju betonske plohe za daljnje odlaganje u naredne dvije godine, potom prikrivanje postojećeg odlagališta sa cijelim sustavom odplinjavanja. Druga faza počinje kada se započnu poslovi na regionalnom centru u Lećevici s čime ćemo početi prebacivati sav prikupljeni otpad iz cijele županije. Treća faza je, na kojoj ću inzistirati kao gradonačelnik, konstantno kontroliranje tijeka realizacije i gospodarenje Regionalnim centrom u Lećevici. Jer naš otpad nije smeće, već je vrhunski resurs i mi kanimo tim resursom upravljati. Grad Split mora preuzeti odgovornost, puno širu od administrativnih granica i mora biti predvodnik u nečem što sam nazvao nedostistižnim ciljem u ovom trenutku, ali vrlo odlučnim iljem kojeg kanim ispuniti do 2020. godine, a to je odvajanje otpada od vrata do vrata, kako bismo za dvije godine postigli 50 posto odbojene mase u prvom trenutku odvajanja. Pritom očekujem od cijelog društva, udruga i građana da se priključe u edukaciju podizanja svijesti o toj akciji kojom ćemo učiniti ne samo čišći I zdraviji Split, nego bogatiji i ekonomičnije društvo. – rekao je Opara.

Na pitanje s kim će u Vijeću surađivati, ako ne s Kerumovim HGS-om, Krstulović Opara dao je uopćen odgovor.

– Očekujem potporu svih koji vole ovaj grad. Smatram da većina od izabranih 35 vijećnika voli Split. Neću surađivati s onima koji se neće moći oteti stranačkog stegi i koji neće poduprijeti proračun. Sadašnje nepostojanje proračuna rezultat je katastrofalne gradske politike posljednja dva mandata. Očekujem da će me poduprijeti vijećnici kojima je stalo do Splita, osobito u rujnu kada planiram donijeti nacrt razvojnog proračuna grada za 2018. godinu. – zaključio je Krstulović Opara na današnjoj konferenciji za novinare.


 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0