Danas je u 10.11 sati krenuo prvi gradski vlak na relaciji Željeznički kolodvor Split Kopilica – Split Gradska luka kojim je započela realizacija Projekta povezivanja brzom gradskom željeznicom kolodvora Split, koji je poduprla Vlada RH.

Na promotivnoj vožnji sudjelovali su gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, zamjenik gradonačelnika Nino Vela, predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban, direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. član Uprave HŽ infrastrukture Darko Barišić te predstavnici udruženja turističkih agencija, gradski vijećnici i ostali uzvanici.

Nastavkom suradnje HŽPP-a i autobusnog prijevoznika Promet Split u razvoju integriranog prijevoza građani Splita i turisti moći će putovati s jednom kartom koju će koristiti u željezničkom prijevozu na relaciji Split Kopilica — Split Gradska luka te autobusnom prijevozu Prometa d.o.o. Split u prvoj zoni gradskog prijevoza. Cijena karte iznosi 11 kn, a karta vrijedi 75 minuta od trenutka poništavanja. Karte će se prodavati na blagajnama Prometa i HŽ Putničkog prijevoza. Gradski vlakovi na relaciji Split Kopilica – Split Gradska luka vozit će za sada prosječno svake 24 minute, a vožnja vlakom traje 4 minute. Istom kartom Gradsku željeznicu moći će koristiti i svi oni koji su kartu za autobus kupili i u ostalim zonama gradskog autobusnog prijevoza. Također planira se uvođenje linije Prometa d.o.o. Split na relaciji Zračna luka – Kaštel Stari i zajedničke karte Promet d.o.o. — HZPP za relaciju Zračna luka — Kaštel Stari — kolodvor Split Kopilica – Gradska luka.

Novi vlakovi na relaciji Split Kopilica — Split Gradska luka uvedeni su na temelju Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unaprjeđenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije od 30. travnja 2018. te Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 4 svibnja 2018. kojim se podupire realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom Gradske luke Split (Istočna obala) sa Zračnom lukom Split te izgradnju intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Uz jednosmjerno reguliranje cestovnog prometa u gradskoj luci i uvođenje novih autobusnih i željezničkih linija, čime će se povećati protočnost i smanjiti čekanja, cilj ovoga projekta je jačanje javnog gradskog prometa, pružanje kvalitetne intermodalne usluge i prometno rasterećenje Grada Splita.

Važno je napomenuti da je Grad uredio iskrcajna mjesta za turističke autobuse odmah uz zgradu Željezničkog kolodvora u Kopilici, a parkiralište s 48 parkirnih mjesta za turističke autobuse s druge strane kolosijeka. Cijena dnevne parkirne karte za autobuse na parkiralištu u Kopilici iznositi će 120 kuna, kao što je do sada iznosila cijena za parkiranje na Dračevcu.Za potrebe odvijanja gradskog prometa na relaciji Split Kopilica — Split Gradska luka HŽ infrastruktura d.o.o. obnovila je prvo kolosijek u kolodvoru Split Kopilica te je izrađena projektna dokumentacija uređenja željezničkog dijela kolodvora, dok će se radovi uređenja kolodvora izvoditi u dvije faze. Prvom fazom radova uređen je bočni peron uz prvi kolosijek, ugrađena vanjska rasvjeta bočnog perona te su uređeni pješački pristupi i okoliš. Drugom fazom radova izvršit će se uređenje otočnog perona između drugog i trećeg kolosijeka s ugradnjom vanjske rasvjete na isti.

Na povezivanju željeznicom zračne i trajektne luke trenutno je u izradi Studija izvodljivosti, nakon čega će se nastaviti s daljnjim aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog projekta. Prema dobivenim rezultatima Studije izvodljivosti dopunit će se Projektni zadatak te bi se započelo s aktivnostima provođenja javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih stajališta na postojećoj pruzi kako bi se unaprijedio prigradski promet. Radi se o stajalištima Dujmovača, Solin Širine, Sveti Kajo, Split Hrvatske bratske zajednice i Rudine.

Cijelu prvu vožnju splitske gradske željeznice možete pogledati ovdje:


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime