KRAJ SUŠE? Accuweather izdao sezonsku prognozu za jesen: Područje Jadrana ove jeseni očekuju obilne kiše

Točnost sezonskih prognoza još ni iz bliza nije u razini uobičajenih prognoza vremena za nekoliko dana unaprijed

Meteorolog Eric Leiseter potpisuje novu Accuweather sezonsku prognozu za jesen 2017. godine u Europi. U meteorologiji godišnja doba počinju prvoga u mjesecu, a 1. rujna počinje još jedna klimatološka jesen.


Grafički prikaz Accuweather prognoze za jesen

Prema pisanju Accuweathera, dolazak jeseni označit će velike promjene u vremenskim prilikama na Starom kontinentu.

Nakon velike suše, Italiju i jugoistočnu Europu zahvatit će u listopadu obilne kiše, što će označiti kraj suše i problema sa šumskim požarima. Za razliku od našeg dijela Europe, zapad i sjeverozapad kontinenta imali su nestabilno ljeto, pa su dobre vijesti da će to područje sljedeća 2 mjeseca imati povremena stabilna razdoblja. Osobito stabilno bit će u rujnu na području od Francuske, preko Njemačke, do Poljske. Očekuje se raniji dolazak zime krajem jeseni u istočni dio Europe, do granica Poljske i Rumunjske.

Iberski poluotok vjerojatno će imati nastavak suše. Za razliku od zapadnog Sredozemlja, Italija i Jadran uskoro mogu očekivati kraj suše, ali ne tijekom rujna! U rujnu se moguć nastavak višim temperatura zraka od normale s malim brojem kišnih dana. Ipak, glavnina jesenskih kiša očekuje se tijekom listopada i studenog, kazao je meteorolog Tylor Roys za Accuweather. Kiše će olakšati situaciju poljoprivrednicima na ovom području koji su se suočili sa štetama od proljetnog mraza, a potom velike suše i rekordnih vrućina.

Obilnije kiše vjerojatno tijekom jeseni neće doprijeti do juga Italije i Grčke, predviđa američki meteorolog.

Još nije poznato na koje područje u Europi će najviše utjecati bivši tropski sustavi s Atlantika, no čini se da će to biti područje Velike Britanije i Francuske.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0