KRAJ SEZONE POŽARA! Uskoro kraj povijesne suše i ekstremnog ljeta: Za vikend izražena sredozemna ciklona

Kiša će noćas zaobići velik dio Dalmacije, no ne i u dane vikenda kada nam (konačno) stiže jaka promjena vremena

Tri nas dana dijeli od kraja kolovoza, odnosno od kraja klimatološkog ljeta. Iako će mnogi zaključiti da je ljeto iza nas najtoplije koje pamte, službeni podaci iz Splita govore drugačije. Potpuno je izvjesno da će najtoplije ljeto od početka službenih meteoroloških mjerenja ostati ono 2003. godine, kada je prosječna temperatura iznosila 28,4°C. Aktualno ljeto bit će drugo najtoplije u povijesti mjerenja. O detaljnijoj klimatološkoj analizi ljeta 2017. u Splitu i Dalmaciji pisat ćemo početkom rujna, kada budu dostupni prvi službeni meteorološki podaci.


Noćas ćemo doznati hoće li aktualno ljetu u Splitu postati najsušnije u znanoj povijesti. U tri ljetna mjeseca do sada je palo svega 7,6 litara po metru kvadratnom, a prosječno u Splitu ljeti padne 120 litara! Ako noćas ne bude oborina, ovo će ljeto prestići do sada najsušnije! Do sada je najmanje kiše palo ljeta 1950., 9,3 litara po metru kvadratnom.

Split i Šibenik čak 36

Ponedjeljak je bio još jedan iznimno vruć dan u Dalmaciji. U najtoplijem dijelu dana najviše dnevne temperature u mnogim su krajevima dosegnule vrlo vrućih 35°C, a u zaleđu Šibenika i dolini Neretve ponegdje je izmjereno čak 38 Celzijevih stupnjeva. Split, Šibenik i Zemunik mjerili su u ponedjeljak 36°C.

Najviše dnevne temperature zraka 28.8.2017. (Pljusak.com)

Tijekom popodnevnih sati bilo je više oblaka s kojima je uglavnom u Zagori bilo lokalnih pljuskova. Tako je u Sinju popodnevni pljusak donio 3 litre kiše po kvadratnom metru. U večernjim satima grmljavinski oblaci zahvatili su otvoreno more, a malo kiše palo je na vanjskim otocima srednje Dalmacije.

Zapuhala je umjerena bura koja u ranu večer ponegdje imala jake do vrlo jake udare. Naoblačenje i bura su povezani uz prolazak oslabljene hladne fronte dalje na istok. Zbog nje će sljedećih dana biti manje vruće nego u ponedjeljak.

Moguće bujične poplave

Sve do vikenda bit će sunčano i vruće, ali bez ekstremno visokih temperatura. U dane vikenda sa zapada će nam prići ciklona koja će osobito u nedjelju donijeti jaku promjenu vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša bi mogla padati dva dana i ublažiti posljedice katastrofalne suše u Dalmaciji. Osjetno će osvježiti, a ponegdje u samo dva dana može pasti kiše koliko prosječno padne u cijelom rujnu. Kako to obično biva nakon razdoblja ekstremnih vrućina, gotovo da je neizbježno da dio Dalmacije pogodi i olujno nevrijeme s tučom, pijavicama pa čak i lokalnim bujičnim poplavama.


U nadolazećoj noći bit će umjereno do znatno oblačno. Najveća mogućnost kiše, pljuskova i grmljavine je u dijelu Zagori uz granicu s BiH. Prolazni i znatno slabiji pljuskovi mogući su i drugdje.

Od jutra u većem dijelu Dalmacije pretežno vedro, promjenjivije će još samo rano ujutro biti na jugu Dalmacije. Popodne samo ponegdje umjeren razvoj naoblake, ali oborina ne bi trebalo biti. U noći će puhati umjerena bura, podno obalnog gorja i jaka s mogućim olujnim udarima. Danju će bura u većini predjela oslabiti, a na moru okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne na srednjem Jadranu ponegdje biti i jak. Navečer ponovno umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori će biti većinom od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.U srijedu će biti pretežno vedro. U noći slaba do umjerena bura, rijetko gdje pojačana. Danju će zapuhati slab do umjeren maestral, popodne ponegdje na moru Dalmacije prolazno pojačan zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori će biti većinom od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 31°C.

Četvrtak i petak donose nastavak stabilnog ljetnog vremena. Bit će pretežno vedro. Ipak, u petak samo lokalno postoji mogućnost slabog i izoliranog pljuska. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati većinom slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori će biti većinom od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 32°C.

Očekivana sinoptička situacija u nadolazeću nedjelju

U subotu će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja. Osobito su u drugom dijelu dana mogući kiša, pljuskovi i grmljavina, a ponegdje i izraženiji neverini. Zapuhat će slabo do umjereno jugo, jačat će u večernjim satima. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature zraka bez veće promjene.

Nedjelja će biti umjereno do znatno oblačna s čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme s tučom i pijavicama na moru. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo. Bit će svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0