Kinoteka Zlatna vrata: Krajem lipnja 15. Ex Oriente Film

Sva predavanja održavat će se na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan

Ex Oriente Film je renomirani međunarodni program stručnog usavršavanja za redatelje i producente dokumentarnih filmova. Svake godine 12 projekata, u suradnji s iskusnim audiovizualnim stručnjacima, ima priliku usavršavati svoje projekte na sesijama posvećenim različitim segmentima razvoja. Program kuliminira javnom prezentacijom (pitch) na East European Forumu, gdje dolazi do regionalnog predstavljanja dokumentarnih projekata međunarodnim TV producentima, prodajnim agentima, distributerima, kupcima i predstavnicima filmskih fondova i festivala. Program organizira Institut dokumentarnog filma iz Praga u suradnji s produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba.


Institut dokumentarnog filma (IDF) je neprofitni centar za stručno usavršavanje i uvezivanje sa ciljem pružanja pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja i sufinanciranja kreativnih dokumentaraca srednje i istočne Europe.

HULAHOP su 2006. godine osnovale Olinka Vištica i Dana Budisavljević. Hulahop se bavi produkcijom dokumentarnih i kratkih igranih filmova, distribucijom dugometražnih animiranih filmova i organizira Svjetski festival animiranih filmova – Animafest Zagreb.

FILMSKA RADIONICA I OTVORENI PROGRAM EX ORIENTE

Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split

Utorak, 27. lipnja 2017.


10:00 – 11:30 Predavanje: Galerija fiktivne stvarnosti

Izlet krajolikom gdje stvarnost postaje umjetna, a umjetno postaje stvarnost. U ulozi vodiča pojavit će se Jan Gogola ml., redatelj, urednik scenarija i pedagog s praškog fakulteta FAMU, gdje predaje na odsjecima dokumentarnog i igranog filma. Tijekom te imaginarne šetnje prikazat će se kratki isječci iz filmova, na nekima od kojih je Gogola i surađivao, koji prikazuju fluidnu granicu između stvarnosti i fikcije.12:00 – 13:30 Predavanje: Bilješke o predstavljanju trailera

Kako odabrati ispravan pristup i predstaviti bit filma, vaše autorske vještine i emocionalno uključiti publiku i/ili donositelje odluka prilikom gledanja trailera? Voditelji radionica Ivana Pauerová Miloševićová, Filip Remunda, Iikka Vehkalahti, i Mikael Opstrup podijelit će vlastite ideje i iskustva iz različitih perspektiva predstavljanja trailera.

21:00 Filmska projekcija: Homo Sapiens (94 min, režija: Nikolaus Geyrhalter, Švicarska/Njemačka/Austrija, 2016.)

Homo Sapiens je film o ograničenosti i fragilnosti ljudskog života i kraju industrijskog doba te kako će se to odraziti na pojedinca.

Projekciju će predstaviti redatelj filma.

 

Srijeda, 28. lipnja 2017.

10:00 – 11:30 Masterclass: Nikolaus Geyrhalter

Filmovi austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera poznati su po preciznoj slikovnosti koja publici omogućava da sama stvori uvide i donese zaključke. Ritam, tempo i zvuk važne su sastavnice njegova rada koje naglašavaju cjelovitost filmskog doživljaja. U svome će masterclassu Nikolaus Geyrhalter predstaviti upravo te elemente svog rada i dočarati nam svoj jedinstven pogled na svijet.

17:00 – 18:30 Predavanje: On vidi, ali ga se ne čuje: (ne)vidljivost dokumentarnog snimatelja

Uloga snimatelja u dokumentarnoj kinematografiji, osobito u ‘opservacijskom’ žanru, nedovoljno je istražena, a važna tema. Osjetljiv trokut redatelj-lik-ekipa (točnije, snimatelj) odlučit će kako će se u stvarnosti odigrati neki prizor te kako će gledatelj doživjeti tu ‘stvarnost’. Predavanje će održati iskusni snimatelj i direktor fotografije Philipe Bellaiche.

PARALELNI PROGRAM:

17:00 – 18:30 Primjer iz prakse: Hrvatske manjinske dokumentarne koprodukcije

Producent Siniša Juričić podijelit će svoja iskustva s dokumentarnih projekata na kojima je radio kao manjinski koproducent. Strategije, prednosti, prilike, kao i moguće zamke manjinskih koprodukcija s Hrvatskom.

21:00 Filmska projekcija: Sreća (75 min, režija: Thomas Balmès, Francuska/Finska, 2014.)

Peyangki je osamljeni 80-godišnji redovnik koji živi s majkom u zabačenom selu u Butanu. Uskoro će u selo doći televizija. Peyangki s ujakom odlazi na trodnevni put u glavni grad, gdje će kupiti televizor i otkriti svjetla grada. No donosi li televizija sreću?

Projekciju će predstaviti redatelj filma.

 

Četvrtak, 29. lipnja 2017.

15:30 – 17:00 Masterclass: Thomas Balmès

Nagrađivani redatelj i producent Thomas Balmès, čiji se filmovi često bave univerzalnim temama, predstavit će svoju filmsku metodologiju s posebnim naglaskom na vlastitu opservacijsku metodu. Na primjerima filmova Sreća i Babies Thomas Balmès objasnit će kako kreirati pripovjednu strukturu uz pomoć vizualnog jezika. Masterclass će moderirati glavni voditelj radionice Ex Oriente, Iikka Vehkalahti.

19:30 Filmska projekcija: Houstone, imamo problem! (98 min., režija: Žiga Virc, Slovenija/Hrvatska/Njemačka/Češka/Katar, 2016.)

Međunarodna hladnoratovska zavjera, deklasificirani povjerljivi dokumenti i tajni dogovor Johna F. Kennedyja i jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita samo su vrh ledene sante u dojmljivom redateljskom prvijencu Žige Virca.

Projekciju će predstaviti redatelj filma.

 

Petak, 30. lipnja 2017.

15:00 – 16:00 Predavanje: Uloga javnih televizija u dokumentarnom filmu

… i kako im pristupiti. Producentica Simone Baumann i bivši vanjski urednik na YLE-u Iikka Vehkalahti podijelit će svoja iskustva u dinamici odnosa između nezavisnog producenta i javne televizije.

16:30 – 18:00 Primjer iz prakse: Houstone, imamo problem!

Redatelj Žiga Virc i producent Siniša Juričić predstavit će praktični primjer dokumentarnog filma Houstone, imamo problem!, te se koncentrirati na posebnu tehniku kombiniranja fikcije i stvarnosti kako bi se otkrile neke istine ili privukla pažnja na određene aspekte društva ili nas samih kojih možda nismo svjesni. Žiga Virc također će govoriti o izazovima snimanja doku-fikcije i procesu nastanka jednog takvog filma.

Sva predavanja održavat će se na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0