UDARI VJETRA 257 KM/H Katastrofalni uragan četvrte kategorije pogodio Teksas

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je zatvorena luka Galveston u Teksasu

U posljednjim satima petka, po lokalnom vremenu, na obalu Teksasa ušao je snažan uragan Harvey. Nekoliko sati prije dolaska do kopna uragan je stalno jačao te je pogodio Teksas kao uragan četvrte kategorije. Prosječna brzina vjetrova oko centra uragana je iznosila 215 km/h, dok su maksimalni udari vjetra dosezali 257 km/h. Tlak u centru uragana je prilikom ulaska na kopno iznosio 938 hPa. Centar uragana je ušao na obalu u blizini gradića Rockport (desetak tisuća stanovnika). Taj se grad našao na udaru najjačeg dijela uragana i prvi izvještaji govore o velikoj materijalnoj šteti koja je počinjena. U prvih nekoliko sati nakon udara uragana na pogođenom području je bez struje već oko 210 tisuća ljudi.


Posljednji puta je obale SAD-a uragan četvrte kategorije pogodio 2004. godine (uragan Charley na Floridi). A Harvey je i prvi tzv. „veliki uragan“ (major hurricane, kategorije 3 ili više) koji je nakon uragana Wilma (listopad 2005, Florida) pogodio SAD-e. Bilo je i nakon toga snažnih uragana koji su pogodili SAD (Ike, 2008. g. Teksas; Sandy 2012. g. New Jersey) i počinili veliku štetu, ali nisu bili klasificirani kao „veliki uragani“. Naime, kategorija uragana se isključivo određuje prema prosječnoj brzini najjačih vjetrova (na bazi 1 minute) oko centra uragana, piše Crometeo.

Nakon ulaska na kopno Harvey polako slabi i postao je uragan treće kategorije, ali to znači samo da je brzina vjetra manja. Prognoze od prethodnih dana po kojima će uragan praktički stacionirati odnosno biti sporo pokretan nad južnim Teksasom i dalje vrijede. To znači da će na velikom području juga i jugoistoka Teksasa slijedećih dana pasti ekstremna količina kiše. Modeli daju i preko 500 litara kiše, a pojedine lokacije i znatno više (i preko 1000 litara kiše). Uz plavljenja obalnog područja zbog dolaska uragana („olujni uspor“ odnosno znatno podizanje razine mora zbog velike količine vode koju je „gurao“ uragan) slijedećih se dama očekuju katastrofalne poplave. I bujične zbog obilnih kiša, te poplave rijeka koje će izliti uz korita.

Prema posljednjem izvještaju Centra za uragane (8:00 UTC, pet sati nakon ulaska na kopno) Harvey je uragan druge kategorije s prosječnim vjetrovima od 175 km/h i tlakom u središtu od 954 mb). Međutim, plavljenje obalnih područja se intenzivira i već je na nekim lokacijama razna vode 1.95 metara iznad normalne. Prognozira se da bi razina vode koja će poplaviti dio obalnog područja mogla dosegnuti i 3,7 metara.

Harvey je i prvi uragan četvrte kategorije koji je iz svemira „pratio“ novi satelit GOES-16 čiji je rad još uvijek u testnoj fazi. Taj satelit, lansiran u studenom 2015. daje snimke veće rezolucije od aktualnih operativnih satelita, te daje snimke svakih 30 sekundi.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0