KATALONIJA ĆE PROGLASITI NEOVISNOST? “Europo, pomozi, žele nas likvidirati, ovo je najgori napad nakon diktature Francisca France”

U Kataloniji i Španjolskoj danas je ubijena demokracija. Europo, niste nam pomogli 1936... Molim vas, sada je trenutak! - kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont.

U Barceloni je u subotu popodne održan mirni prosvjed, kao odgovor španjolskoj vladi, koja svojom odlukom, nema sumnje riskira još dublju podjelu, i to ne samo u zemlji nego i u cijeloj regiji. Španjolska policija je u pripravnosti. Policijski helikopteri nadlijetali su Barcelonu, a pored njih odmah su letjeli i helikopteri katalonske policije…


Katalonski predsjednik Carles Puigdemont prolazio kroz gužvu na skupu u Barceloni, a onda se u 22 sata obratio iz sjedišta stranke:

“Neću pristati na mjere Madrida” – kazao je i dodao da su potezi Madrida prema Kataloniji najgori napad nakon diktature Francisca France. “Žele nas likvidirati. Ako su temeljne vrijednosti Europe ugrožene u Kataloniji, biti će ugrožene i u cijeloj Europi” – rekao je katalonski predsjednik.

Potom se obratio se i svim građanima Europe na engleskom jeziku, rekavši da su temeljne vrijednosti Europe ugrožene. Najavio je borbu za “svoje domove i ekonomiju”. – Moramo obraniti naše institucije onako kako smo ih uvijek branili, na miran i civiliziran način. U Kataloniji i Španjolskoj danas je ubijena demokracija. Europo, niste nam pomogli 1936… Molim vas, sada je trenutak! – kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije, ali nije naglasio hoće li na njoj doći do proglašenja neovisnosti.Španjolska vlada aktivirala je članak 155. španjolskog ustava kojim namjerava preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom Katalonije, objavio je u Madridu premijer Mariano Rajoy, javlja HRT.

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade, a katalonski parlament neće smjeti donijeti ni jednu odluku suprotnu španjolskom ustavu. Javni katalonski mediji bit će pod upravom Madrida, odlučeno je na sastanku ministara u Madridu koji je trajao tri sata.

U Kataloniji će u roku od šest mjeseci biti sazvani parlamentarni izbori, nakon što ove mjere odobri gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu, i gdje se glasovanje očekuje u petak 27. listopada.

Morali smo uvesti članak 155. To nikada nije bila naša želja ni namjera. On se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer ni jedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona, rekao je Rajoy.

Istaknuo je da su četiri cilja primjene članka, prvi put aktiviranog od uvođenja demokracije u Španjolsku prije 39 godina. Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji, rekao je Rajoy. On je pritom naglasio da nije suspendirana autonomija Katalonije i njezine vlade, nego se preuzima nadležnost kako bi se proveo zakon.

Španjolski kralj Felipe VI. osudio je jučer neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja, smjerajući na Kataloniju, koju je nazvao bitnim dijelom Španjolske 21. stoljeća.

Španjolska mora odgovoriti na neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja dijela svog državnog teritorija i ona će na njega odgovoriti putem svojih legitimnih demokratskih institucija, uz poštovanje našeg ustava, rekao je kralj u Oviedu, predajući Europskoj uniji nagradu Princeze od Asturije.

Kralj koji dosad nije izravno govorio o pokušaju odcjepljenja, u svom je govoru oduševljeno stao u obranu izgradnje demokracije u Španjolskoj nakon smrti diktatora Francisca Franca (1939. – 1975).

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0