KAREPOVAC KAO ZELENA OAZA? Pogledajte kako danas izgleda bivše odlagalište otpada u Ljubljani

U danu kada je započela dugo očekivana sanacija Karepovca, lijepo je pogledati primjer nekoć ljubljanske "sramote" na rubu grada, a danas područja koje je u funkciji njegovog razvoja i obogaćivanja ponude

Ljubljansko odlagalište neopasnog otpada “Barje” smješteno je na južnoj periferiji grada, a otvoreno je 1964. godine.


Prva ploha ovog odlagališta zatvorena je već prije trideset godina. Veći dio starog ljubljanskog odlagališta više nije u uporabi. Najveći njegov dio danas je najpoznatiji golf teren u Sloveniji. Uz golf teren, na dijelu bivšeg odlagališta nalazi se sajam automobila, parkirališta, a na dijelu je izgrađen logistički centar Snage, ljubljanske komunalne tvrtke.

Dva posto otpada s Regionalnog centra

Zanimljivo, odlagališta Barje nije u potpunosti zatvoreno jer se na posljednjoj njegovoj plohi i danas deponira preostalih 2 posto otpada koje se ne uspije iskoristiti u ljubljanskom Regionalnom centru za upravljanje otpadom.

Trenutno preostalo odlagalište nalazi se na jugu potoka Curnovec, a taj je dio u uporabi od 1987. godine. Ipak, današnji “ostaci” nekad velikog odlagališta ni po čemu ne podsjećaju na odlagališta kakva danas viđamo po Dalmaciji.

Danas tamo žive žabe i kornjače, a povremeno “svraćaju” zečevi, jeleni, lisice, patke…

Nekad sramota, danas funkcionalan dio grada

U danu kada je započela dugo očekivana sanacija Karepovca, lijepo je pogledati primjer nekoć ljubljanske “sramote” na rubu grada, a danas područja koje je u funkciji njegovog razvoja i obogaćivanja ponude.



Kako izgleda današnje ljubljansko golf igralište, a nekoć odlagalište otopda, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

 



Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0