Jako izaslanstvo Županije i Grada Splita u Slovačkoj: Dogovara se snažnija gospodarska suradnja s Košicama

U Košicama su župan Blaženko Boban, vijećnica Maja Zelić, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, dekan FESB-a te predstavnici tvrtki

Od 9. do 11. travnja Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i županijska vijećnica Maja Zelić borave u Košicama u Slovačkoj na susretu i ugovaranju suradnje između dvije druge najveće županije Hrvatske i Slovačke.


U Slovačkoj je i izaslanstvo Grada Splita, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i savjetnik gradonačelnika Dragan Brtan, dekan FESB-a Sven Gotovac, direktorica HGK SDŽ Vesna Fridl, počasni konzul Slovačke u Splitu Goran Morović te veleposlanici Hrvatske i Slovačke NJ.E. Aleksandar Heina i NJ.E. Juraj Priputen sa suradnicima. U sklopu delegacije su i predstavnici tvrtki Split parking, Stranica (Locastic), Statim, Agentura AZ, Amber IT solutions i drugi.

U jutarnjim satima svečano je otvoren Slovačko-hrvatski inovacijski forum kojeg je otvorio domaćin župan košički Rastislav Trnka te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a potom su uslijedile prezentacije slovačkih i hrvatskih gospodarskih, tehnoloških i razvojnih mogućnosti. U razvojnom smislu Košice su prepoznatljive po uzletu koji se dogodio proteklih 10 godina povlačenjem sredstava iz EU fondova i povezivanja javnog i privatnog sektora, posebno na području automobilske industrije i razvoja IT sektora. Rezultat svega je zaustavljanje iseljavanja mladih te otvaranje tržišta rada za IT industriju u Košičkoj IT dolini. Predstavljene su prakse i mogućnosti suradnje.

Tijekom prvoga dana delegacija predvođena županom Bobanom i zamjenicom Hrgović se sastala s predsjednikom Košičkog samoupravnog kraja Rastislavom Trnkom i njegovim suradnicima, a naglasak je bio na povezivanju tvrtki i javnih institucija na gospodarskom planu, posebno na području automobilske, brodograđevne i IT industrije. Splitsko dalmatinski župan je najprije iskazao zadovoljstvo Slovačkim turistima kojih godišnje preko 120 tisuća posjeti našu županiju, ali i javnim sektorom (liječničkim i policijskim timovima) s kojima surađuje na osiguranju sigurnosti svih građana i turista.

Smart region

Poseban interes privukao mu je projekt Smart region kojim su Košice povezale obrazovanje (već od najranije dobi), tvrtke, fakultete i javni sektor, jednako kao što je Splitsko-dalmatinska županija pokrenula razvoj aktivnosti i ljudskih resursa za dugoročni rast IT sektora.


Također, župan Boban je govorio o razmjeni novih tehnologija na području razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava, a Hrgović o unaprjeđenju sustava skrbi osoba treće životne dobi što je u Slovačkoj prepoznato kao područje srebrne ekonomije, ali i uzajamnoj međusobnoj suradnji na razvoju kulturnog turizma te ranih programa informatike od predškolske dobi što Grad i Županija već prepoznaju u projektima podrške razvoju tehničke kulture i robotike te u centrima izvrsnosti, a što je nužno dalje razvijati.

Osim ovoga, prvoga dana delegacija je posjetila Sveučilišni naučni park “Technicom” za inovativne aplikacije, Sveučilišni istraživački centar progresivnih materijala i tehnologija za sadašnje i buduće aplikacije “Promatech” s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja međusobne suradnje, čime su ostvareni prvi koraci za daljnju suradnju.U srijedu će se delegacija sastati i sa zamjenikom grada Košice Martinom Petruškom, koji obavlja funkciju gradonačelnika te će obići kulturne znamenitosti Košica, Europske prijestolnice kulture 2013. godine.

Uzvratni posjet delegacije Košičkog kraja Splitsko-dalmatinskoj županiji se očekuje u rujnu prilikom proslave dana Županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0