IZA NAS NAJTOPLIJA NOĆ U SPLITU IKADA Ciklona će sutra konačno “otpuhati” toplinski val iz Dalmacije

Aktualni val vrućine sutra će biti gotov

Četvrtak je bio jedan od najtoplijih dana u Dalmaciji od početka službenih meteoroloških mjerenja. Spomenimo samo najvažnije rekorde:


U Kninu je izmjerena najviša dnevna temperatura od 42,3°C. Time je, već treći puta u zadnjih tjedan dana postavljen odnosno „popravljen“ apsolutni temperaturni rekord. Novi rekord za Knin je za 0,7°C veći od dosadašnjeg (41,6°C) postavljenog prije 6 dana, 4. kolovoza 2017. Današnja temperatura u Kninu je i treća najveća temperatura službeno izmjerena u Hrvatskoj.

Jučerašnje najviše dnevne temperature zraka (DHMZ)

Apsolutni temperaturni rekord za Šibenik od 39,3°C koji je postavljen jučer, „izdržao“ je tek jedan dan. Jučerašnja maksimalna temperatura od 39,4°C je novi apsolutni rekord za Šibenik.

U Nacionalnom parku Mljet u 14 sati je izmjerena temperatura zraka od 41,5°C, što je za 0.1°C više od apsolutnog temperaturnog rekorda (41,4°C, od 3.8.1998).

Jučer je minimalna temperatura u Komiži iznosila 32,3°C, što je najviša minimalna temperatura zraka ikada izmjerena u Hrvatskoj.

Nizu rekorda u četvrtak je pridodan i rekord o najvišoj temperaturi mora ikada službeno izmjerenoj u Splitu. Motriteljica je u 14 sati izmjerila 28,9°C i tako je srušen samo godinu dana star rekord od 28,7°C (izmjeren 31.7.2016.). U Splitu se mjerenja temperature mora vrše od 1958. godine.


Rekordna splitska noć

Petak je donio još jednu neugodnu noć. Dan nakon rekorda za temperaturu mora, Split je jutros “srušio” 29 godina star rekord za najvišu minimalnu temperaturu zraka. Naime, noćas temperatura zraka na DHMZ-ovoj postaji Split Marjan nije padala ispod vrućih 30 stupnjeva! Minimalna temperatura zraka iznosila je 30,2°C, a dosad najviša minimalna temperatura iznosila je 30,0°C, što je izmjereno 6. srpnja 1988. godine.

Jutrošnje minimalne temperature zraka (DHMZ)

Pred nama je promjena vremena! Upravo se nad sjevernom Italijom formira ciklona koja se s pripadajućim frontalnim sustavom približava sjevernom Jadranu. Ova će ciklona sljedeća 24 sata prijeći preko Jadrana dalje na jugoistok. Posvuda će donijeti pad temperature, tramontanu i buru, a oborine samo mjestimice… Ciklona će označiti kraj sada već meteorološki povijesnog vala vrućina u Dalmaciji.Očekivana sinoptička situacija u subotu ujutro

U petak će na većem dijelu Jadrana biti djelomično sunčano. Ipak, u Istri je ujutro moguć prolazan pljusak s grmljavinom. Kasno navečer jače naoblačenje s mora. Još ujutro na otocima će biti umjerenog juga, u većini krajem umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru sjevernom Jadrana može biti i jak. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu umjeren do pojačan lebić i pulenat. Minimalne jutarnje temperature zraka od 19 u Zagori do 30°C ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature od 23°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 35°C ponegdje u Dalmaciji.

Jutrošnja satelitska snimka naoblake (Vrijeme & radar – WetterOnline)

Subota će biti vrlo promjenjiva. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Kiša, pljuskovi i grmljavina bit će izrazito lokalnog karaktera. To znači da će neka područja dobiti i preko 30 litara oborine po kvadratnom metru u kratko vrijeme, a susjedna područja mogu ostati potpuno suha. Lokalno je moguće i izraženo grmljavinsko nevrijeme s tučom. Najmanje oborina na jugu Dalmacije. Navečer posvuda suho. Zapuhat će umjerena, povremeno i pojačana tramontana. Podno Velebita umjerena do jaka bura. Osjetno svježije! Minimalne temperature zraka od 14 ponegdje u zaobalju do 24°C na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 29°C.

Očekivana sinoptička situacija u subotu ujutro

Nedjelja donosi stabilizaciju vremena. Prevladavat će vedro. Puhat će umjerena bura i tramontana. Popodne na moru Dalmacije jaka tramontana s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12°C ponegdje u Zagori do 21°C na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

Prvi dio sljedećeg tjedna obilježit će sunčano ljetno vrijeme. Ponovno se vraćaju vrućine, ali o ekstremnim vrućinama više nema govora. Nova promjena moguća je u drugom dijelu sljedećeg tjedna o čemu opširnije pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0