Iz Omiša poručili: “Nek tebi kušin bude stina, pizda ti materina!”

- Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja- kazali su organizatori.

Naziv ovogodišnjeg programa Almissa Open Arta “Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina” poziv je lokalnim stanovnicima i turistima kao privremenim građanima Omiša na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje, pa čak i beštimu! Umjetnici i njihovi radovi samo su okidač tog neposluha i zajedničkog krika pobune i nepristajanja. Almissa Open art započinje u četvrtak 10. kolovoza na adresi Put Borića b.b./ Fošal b.b. video projekcijom Toma Gotovca i Selme Selman, a nastavlja se performanskom Pina Ivančića i audio instalacijom Ivana Pegana Baće


Petak 11.kolovoza Open Art se nastavlja na Pazaru / Fošal b.b. / ulice starog grada s performansom /instalacijom Jusufa Hadžifejzovića u 20 sati, performanskom Kate Mijatović i Djevojačkog zbora Omiš, te performansom Siniše Labrovića. 

Subota 12. kolovoza nastavlja se na Velikom gradskom trgu / Fošal b.b. od 9-12 i 15 – 19 sati  performans će izvoditi Giovanni Morbin, a od 20 sati nastupit će Klape i Barić/Bavčević/Marković, iza 21 sati i 30 minuta bit će upriličena audio instalacija/performans  Zorana Pavelića.

Nedjelja 13.8.2017. Pazar (Fošal b.b.) / Veliki gradski trg

Od 20 sati  performans/instalacija upriličit će Tajči Čekada, a od 21 sat performans će izvesti Kata Mijatović, a u 22 sata  performans će izvesti Eun Su Lim

ponedjeljak 14.8. Mirabella (Utvrda Peovica)


U 21 sat je projekcija filma Toma Gotovca , a u 22 sata razgovor s umjetnicima

O festivalu

Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato ove godine koncepcija slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa “Grad je mrtav. Živio Grad!” jer bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bi zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja već kako bi izazvali reakciju i pokrenuli promjenu.Dosadašnja Almissa predstavljala je uglavnom hrvatske autore, a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja. To je dobro. Umjetnici dolaze, a mi ih pozivamo sa slijepim povjerenjem.
Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti koja je sadržana u formi nastupa klapa.

Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti radova poput znamenite akcije “Pun mi je kurac”, performansa Jusufa Hadžifejzovića “Od kiča do krvi samo je korak” i obrade pjesme klape Intrade “Croatio iz duše te ljubim” od strane benda Ilija i Zrno Žita okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja, u Omišu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1