Ivan Kos: “Ovo je jedina opereta o nogometnom klubu, što Hajduk čini europskim i svjetskim prvakom”

Prvi put nakon 1926. godine, Splićani će ponovno imati priliku čuti jedinu nogometnu operetu na svijetu

Po prvi put nakon 1926. godine, kada je opereta „Kraljica lopte“ Ive Tijardovića bila izvedena na Starom placu, Splićani će imati priliku čuti je ponovno 30. lipnja i to na „Poljudskoj ljepotici“.


Uoči izvedbe operete koja je zajednički projekt Studentskog zbora Umjetničke akademije, HNK Hajduk, Sveučilišta u Splitu i HNK Split, u dvorani Splitsko-dalmatinske županije održana je konferencija za medije.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili župan Splitsko-dalmatinke županije Blaženko Boban, rektor Svečilišta u Splitu Šimun Anđelović, predsjednik HNK Hajduk Ivan Kos, prorektor Sveučilišta u Splitu Branko Matulić, te inicijator i začetnik projekta Luka Jadrić u ime Studentskog zbora Umjetničke akademije.

– Ovaj projekt je simbioza sporta, umjetnosti, znanosti i politike. Moramo apostrofirati studente koji su nositelji čitave ove aktivnosti, ove operete. Njihov značaj uz umjetnički rad je i simbioza sporta kroz simbol Dalmacije-Hajduk i politike kroz Splitsko-dalmatinsku županiju, ali iznad svega Sveučilišta i HNK-a. Gotovo sve sfere življenja su se stopile u simbiozu unutar ove operete Ive Tijardovića- kazao je Boban.

Župan Splitsko-dalmatinske županije je kazao kako su objeručke prihvatili ideju da potpomognu ovaj projekt.

Predsjednik Hajduka, Ivan Kos kazao je da je  Hajduk  više od nogometa i ovakvim projektima to pokazuje.


– Hajduk uvijek stoji iza novih projekata, ne samo sportskih nego i kulturnih. Uvijek ćemo podupirati oblik sjedinjavanja suradnje i poboljšavanja života unutar zajednice – kazao je Kos.

On je također naveo kako je Hajduk kroz svoju povijest imao i uspona i padova, ali prednjači u kreativnosti.– Ovo je jedina opereta o jednom nogometnom klubu, pa to Hajduk čini europskim i svjetskim prvakom – pojasnio je Kos.

Rektor Sveučilišta u Spitu, Šimun Anđelinović kazao je kako je ova suradnja je upisana u njihovu viziju, otvaranje prema lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekt žele dokazati da odgajaju studente koji mogu samostalno izvesti projekt i to napraviti na jednoj europskoj i svjetskoj razini.

– Napravili smo  model unutar Sveučilišta da s relativno malim novcima potičemo studentski aktivizam.  Najviše sam ponosan što adaptaciju tih pjesama rade studenti, to je najveća vrijednost. Pripremili smo ih na samostalno djelovanje. Ova sinergija Hajduka,Sveučilišta i lokalne zajednice neće stati, nego će se širiti i unaprjeđivati njihove talente u svim segmentima – kazao je Anđelinović.

Na samom početku rektor Anđelinović je kazao i kako kroz ovakvu suradnju institucija od brojnih splitskih talenata trebaju napraviti prednost, a ne manu.

– Hajduk živo vječno, ali uz Sveučilište i znanost, još i dulje! – poentirao je Anđelinović.

Luka Jadrić, predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije i jedan od začetnika ove ideje kazao je da su potpuno spremni za izvedbu .

– Uključeno je 100-injak studenata, 50 na sceni i u orkestru.  Bit će izgrađeno i gledalište koje prima oko 600  ljudi, scena će izgledati kao polukrug. HNK nam je puno pomogao u opremi, bez ikakve zadrške – kazao je Jadrić.

Uz studente na projektu surađuju i tri profesionalna glumca Damir Mihanović Čubi, Stefan Kokoško i Tajana Jovanović.

Jadrić je kazao kako je poruka ove priče da se sve može kad se hoće.

– Uz dovoljno truda, želje i mašte može se puno! Znali smo da će Tijardović biti prepoznat u svom Splitu i želimo poručiti da umjetnost nije za elitu, nego za narod- kazao je Jadrić koji je pozvao sve zainteresirane na izvednu jedine nogometne operete na svijetu.

Napomenimo, osim premijerne izvedbe 30. lipnja, zakazane su još dvije izvedbe na datume  1. I 2. srpnja u 21 sat.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0