Magistar inženjer geodezije i geoinformatike, Božidar Viduka, podnio je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike zahtjev za brisanje Park šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja.

U odgovoru na njegov zahtjev, koji potpisuje pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer, stoji da je nadležno ministarstvo zaprimilo Vidukin podnesak u svezi brisanja Park šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja.

U odgovoru se dalje navodi:

“Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, upis zaštićenih područja i njihovo brisanje uz Upisnika zaštićenih područja obavlja se na temelju akta o proglašavanju te akta o prestanku zaštite.

Sukladno članku 128. istog Zakona, ako nestanu obilježja zbog kojih je proglašeno zaštićeno područje, nadležno tijelo iz članka 123. (u ovom slučaju predstavničko tijelo nadležne jedinice područje (regionalne) samouprave) donosi akt o prestanku zaštite, uz prethodno pribavljene suglasnosti ovog Ministarstva i središnjeg tijela državna uprave nadležnog za poslove šumarstva” – stoji u odgovoru.

Ovo očitovanje pomoćnika ministra poslano je na adrese Javne ustanove Park šuma Marjan, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije 19. kolovoza ove godine.

Grubšić: Pravo svakog građanina

Za komentar smo upitali Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove Park-šuma Marjan.

– Kao što se može vidjeti iz dokumenta, očito se radi o privatnom podnesku gospodina Viduke koji ima pravo podnijeti svaki hrvatski građanin, a nadležna tijela razmotriti osnovanost istog.

Očito, Ministarstvo je dalo obavijest da su zaprimili podnesak te naveli da je za skidanje zaštite nadležno lokalno tijelo, dakle Gradsko vijeće a sumnjam da će Vijećnici skinuti zaštitu s Marjana jer za to nema osnove. Štoviše, treba ga zaštititi još više – rekao nam je Grubšić.

Vezano uz temu kontaktirali smo Matu Omazića iz Grada Splita i Igora Kreitmeyera, zamjenika ministra, a komentar su nam obećali tijekom dana, što ćemo objaviti po primitku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime