INTERVJU Goran Milavić: “U Solinu vlada urbanistički kaos”

Na ovim izborima pojavila se nova opcija u gradu Solinu, Nezavisna Lista Mladih, koja izlazi s mladim ljudima koji do sada nisu bili politički angažirani

Na ovim izborima pojavila se nova opcija u gradu Solinu, Nezavisna Lista Mladih, koja izlazi s mladim ljudima koji do sada nisu bili politički angažirani. Prosjek godina ove liste je 30, većinom su visokoobrazovane osobe i imaju jednaku zastupljenost spolova na listi.
Razgovarali smo s 37- godišnjim Goran Milavićem, kandidatom za gradonačelnika. Goran je za svoje zamjenike odabrao Ivana Andabaka, diplomiranog povjesničara, etnologa i kulturnog antropologa i Anitu Perković Milišić, prvostupnicu ekonomije.


Tko je Goran Milavić?

– Oženjen sam, otac troje djece, diplomirani inženjer strojarstva. Zamjenik sam direktora u privatnoj firmi koja se bavi brodostrojarstvom. Ponosan sam što sam dio te iznimno uspješne male firme koja može poslužiti kao izvrstan primjer i poslodavcima i radnicima.

Zašto ste se odlučili uključiti u politiku?

– Postavljate mi isto pitanje kao i prijatelji, rodbina, poslovni partneri. Političko djelovanje bi u svojoj srži trebao biti društveno odgovorni angažman ljudi koji žele pomoći zajednici u kojoj žive. Nažalost, to kod nas nije slučaj.  Grad Solin je primjer gdje je jedna politička opcija ušla u sve pore života grada te ne postoji nikakav korektiv njihovih odluka. Mi, NLM, smatramo kako su potrebne promjene kako bi naš grad napokon postao prepoznatljiv.

Kakav program nudite građanima Solina?


– Uvidom u gradski proračun dolazimo do podataka kako trećina proračuna odlazi na plaće, kako se zanemarivi iznosi daju za poticanje gospodarstva. Potrebno je izvršiti racionalizaciju gradske uprave te novac iz proračuna usmjeriti u infrastrukturne projekte, poticanje gospodarstva. Naš program obuhvaća i ravnomjerniju raspodjelu novca u sportu, iskorištavanje turističkih potencijala,…

Koji su glavni problemi u gradu Solinu?– Ja sam s obitelji prije deset godina doselio u kvart Priko vode. Jedan od glavnih razloga kupnje stana je bio niža cijena kvadrata, što je pretpostavljam bio razlog za većinu novodoseljenih obitelji u naš kvart u prethodnih trideset i više godina. Dovoljno je prošetati kroz kvart kako bi se vidio nedostatak infrastrukture i urbanistički kaos. Gradu Solinu su komunalni doprinosi jedan od glavnih prihoda i pri tome se ne vodi računa o potrebnoj infrastrukturi: ulicama, vrtićima, parkovima, kulturnim i drugim sadržajima.
I u ostalim kvartovima je slična situacija, zgrade se grade na slobodnim parcelama bez ikakvog urbanističkog plana. Uz racionalnije upravljanje gradskim novcem grad ne bi u prvi plan morao stavljati stambenu izgradnju.

Koje su glavni potencijali grada Solina?

– Grad Solin je jedan veliki neiskorišteni potencijal, a gradske vlasti nemaju ideju kako ga pretvoriti u generator razvoja. Salona je glavni neiskorišteni potencijal. Potrebno je što prije infrastrukturno riješiti pristup Saloni kako bi i građani Solina i turisti mogli uživati u Saloni, jednom od najznačajnjih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, a i šire. S infrastrukturnim pristupom možemo imati Salonu kao destinaciju, a to otvara prostor i ugostiteljskim i ostalim turističim sadržajima. Večina Hrvata ne zna da je Solin bio mjesto krunjenja hrvatskih kraljeva, a krunidbena crkva, Šuplja Crkva, je većinu godine naplavljenja i bez konkretnih sadržaja i pristupa, a može biti generator razvoja vjerskog turizma.

Kakva očekivanja imate za predstojeće izbore?

– NLM se nada kako HDZ više neće imati apsolutnu večinu. Do sada je HDZ imao 16 od 21 gradskog vječnika, te su sve odluke izglasavane bez kritičnog promišljanja. Vezano za kandidaturu za gradonačelnika nadam se ulasku u drugi krug, a onda je sve moguće. Svakako, pozivam se sugrađanke i sugrađane da slijedeću nedilju izađu na glasovanje i svojim glasom odluče tko će upravljati gradom kroz slijedeće četiri godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0