INTERVJU David Guetta pred Ultru: “Radujem se povratku na poljudsku pozornicu”

"Split i Ultra Europe imaju za mene posebno značenje"

Popularni splitski festival elektronske glazbe Ultra ove će godine ugostiti na stadionu Poljud od 14. do 16. srpnja najveća svjetska imena te vrste glazbe, a među njima je i David Guetta, svjetska DJ mega zvijezda, jedan od najboljih, najpopularniijih i najutjecajnijih DJ-eva današnjice, piše RIF.


Bio je prvi DJ koji se pojavio na naslovnici glazbenog časopisa Rolling Stone. Godišnje zarađuje oko 40 milijuna dolara. Na listi najboljih DJ-eva svijeta po izboru magazina DJ MAG koju kreiraju sami fanovi elektronske glazbe za 2012. godinu prvo mjesto zauzeo je David Guetta i to nakon četiri godine uzastopne vladavine Armina van Buurena. Radio je s mnoštvom pop izvođača uključujući sastav Black Eyed Peas, Britney Spears, Kelly Rowland, will.i.am-a, Lil Waynea, Madonnu, Flo Ridu, Shakiru i mnoge druge. U 2010. godini nominiran je za pet Grammy nagrada od kojih je osvojio jednu, piše RIF.

Vi ste DJ, producent, a nastupate i live s različitim artistima. Koju od ovih aktivnosti najviše volite?

– Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Podjednako volim kad me uhvati inspiracija i kreativni proces pa se zatvorim u studio, a s druge strane, taj adrenalin prije live nastupa je jako poseban. Taj neposredni kontakt s publikom me uvijek tjera dalje. To je najbolji osjećaj na svijetu!

Počeli ste biti DJ prije pojave house glazbe u mainstreamu?

– Kad sam počeo svoju karijeru elektronička glazba je bila dio underground scene. Ako ste htjeli puštati house glazbu pripadali ste toj sceni jer u to vrijeme dance glazba jednostavno nije pronalazila put do mainsteam radijskih stanica i nije imala toliko velik doseg kod slušatelja. Moj se napredak i evolucija nekako odvijala simultano s mijenjanjem cijele scene, u trenutku kad je elektonička glazba postajala dio mainstream glazbene kulture.


Što bilo koji umjetnik u bilo kojoj vrsti umjetnosti mora raditi da bi evolvirao?

– Moja preporuka bi bila da se ne bojite eksperimentirati. Istražujte nove zvukove, igrajte se s njima i ne koristite se uvijek istim trikovima. Budite odvažni! Imate neviđen uspjeh, popularnost i novac.Što vas motivira da ne stanete i počnete beskrajno uživati već da nastavite?

– Što me motivira da i dalje stvaram glazbu? Pa, onaj trenutak kad imate nešto novo u rukama i spremate se prvi put pustiti to vašim fanovima! Ili trenutak kad vaša pjesma postane hit i kad ju svi pjevaju. Kad vidite koliko sreće i veselja ta neka vaša pjesma donese ljudima. To su vrlo jake emocije i one me uvijek pokreću i vode dalje.

Kakvu vrst života si želite u budućnosti?

– Nemam želju ništa promijeniti. Volio bih ovo raditi što je duže moguće.

Što mislite o pop glazbi i o artistima s kojima ste surađivali?

– Volim surađivati s drugim umjetnicima. Mislim da sam po tom pitanju jako privilegiran i kad pomislim s kim sam do sad sve imao čast surađivati, djeluje mi nestvarno. Radujem se budućim suradnjama s velikim glazbenicima koje jako cijenim.

Što mislite o svjetskoj elektronskoj glazbi?

– Naša scena nikad nije bila veća i nije dopirala do tolikog broja slušatelja, ali jednako tako, mislim da će se širiti i dalje i postati još veća. Danas je pop glazba nezamisliva bez dance i electro zvukova.

Kako postati drukčiji u dance glazbi?

– Jednostavno! Razmišljaje ‘out of the box’! Odvažite se i budite svoji!

Shvaća li se elektronska glazba dovoljno ozbiljno kao vrsta umjetnosti?

– Mislim da da i ne vidim razloga zašto ne bi bilo tako!

Što radite kako biste u budućnosti privukli sve mlađu generaciju?

– Primijetio sam da je moja publika još uvijek jako mlada. Trudim se ekperimentirati, koristiti nove zvukove. Nastojim pobjeći od mog klasičnog i prepoznatljivog zvuka, a pomažu mi i suradnje s poznatim pop glazbenicima.

Što fanovi »Ultra Europe« mogu u Splitu očekivati od vas?

– Split i Ultra Europe imaju za mene posebno značenje i radujem se povratku na poljudsku pozornicu. Mogu svakako očekivati veliki party! Jako sam uzbuđen zbog toga. Vidimo se uskoro! – rekao je Guetta za RIF.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0