Četvrtak točka dnevnog reda 14. sjednice Županijske skupštine bila je “Izvješće o stanju i planiranoj izgradnji cesta na području Splitsko-dalmatinske županije”. Direktor Županijske uprave za ceste, Petar Škorić, kazao je da Splitsko-dalmatinska županija ima najveću mrežu u Hrvatskoj, gotovo 10 posto državne mreže.

– Imamo u županiji 814 km državnih i 950 km lokalnih cesta – kazao je Petar Škorić.

Cijelu njegovu prezentaciju možete pogledajte ovdje:

zuc-prezentacija-2018

Predstojnik Ureda Uprave Hrvatskih cesta doc.dr.sc. Goran Puž predstavio je vijećnicima “Novu multimodalnu platformu splitske aglomeracije“.

– Radi se o skupu projekata u kojem je najvažniji cesta Solin – Stobreč – Omiš. Radi se o projektu velike vrijednost, radit će se fazno. Dugo godina projekt bio zanemaren, imao je građevinsku dozvolu, ali sve dozvole su propale. Bio je tako zanemaren da ga moramo potpuno obnoviti u smislu dokumentacije. Treba ga temeljito pripremiti za sufinanciranje EU fonova.

Osim izgradnje nove prometnice, projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće dionice. Ukupna duljina nove brze ceste je 20 kilometara i ide o čvora Mravince do mosta na Omišu. Za obilaznicu Omiša ide natječaj za izvođača radova prve faze kroz mjesec dana. Radi se o tunelu Komorjak i spoju na državnu cesteuD70 čija je vrijednost oko 140 milijuna.

Dionica čvor Mravince – TTTS ja za zaobilaznicu Splita vrlo važna. Tu je također pometeno najzagušenije križanje u Stobreču i aktivirat će se u najskorije moguće vrijeme. Kada precizno, ne mogu točno obećati, u tijeku je izrada studija, a ima dio gdje Grad Split mora riješiti prilaze.

Ovdje je bitno da studija riješi ne smo to kako će prometnica izgledati u konačnici nego kako će izgledati prometna regulacija za vrijeme zahvata. U planu su još i rampe s ulice Zbora narodne garde u Splitu. Državne ceste prema definiciji ulaze u trajektnu luku, a to je u Splitu Poljička cesta.

Cijelu Puževu prezentaciju možete skinuti ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime