Splitski HGSS u četvrtak navečer upriličio je svečani domjenak na kojem se rezimirala 2018. godina.

Frane Bebić, pročelnik HGSS-a Split, ocijenio je godinu uspješnom, ali i izazovnom.

– Početkom godine smo imali poplave, cijela se Hrvatska podigla. Imali smo višednevne evakuacije ljudi. Sjetimo se višednevnih potraga za malim djetetom na Visovcu, a za ovu godinu možemo kazati da je općenito bilo jako puno potraga na vodama. Imali smo oko 80 akcija spašavanja. Kada bi to razdijelili na godinu dana, to je jedna do dvije akcije tjedno što je za nas volontere dosta izazovno. Dobro smo ekipirani, imamo oko 90 članova, ostvarili smo jako dobru suradnju s planinarskim društvima diljem Dalmacije. Konačno se možemo pohvaliti da je HGSS Split konačno dobio novi prostor, MORH nam je ustupio objekt u Lori.

Čekaju nas sigurno dvije godine posla oko toga, od izrade projekta do EU fondova. Iza sebe smo stavili izazov, želimo napraviti edukacijski centar pustolovnog turizma upravo u tom objektu tako da neće biti isključivo za HGSS nego izviđače, raftere i sve one koji mogu pomoći – rekao nam je Bebić.

Naš iskusni alpinist i gorski spašavatelj, Stipe Božić, kaže da ga ne čudi da svaka sljedeća godina donosi veći broj intervencija.

– Godina je bila obilježena dugim potragama. Isto tako, bilo je međunarodne suradnje u potragama u Makedoniji, Bosni i Hercegovini. Naši spašavatelji su u Kini gdje su instruktori na brzim vodama tamošnjim spašavateljima. Naravno, imamo velike aktivnosti oko izgradnje našeg novo doma jer smo od MORH-a dobili veliku zgradu u Lori.

To će biti oko 1500 kvadrata korisnog prostora s okolišom, šumicom i garažama. Računamo da bi možda do početka ljeta imali sve projekte i dozvole, a onda bi adaptacija trajala oko godinu dana.

Radi se o 10 puta većem prostoru nego sadašnjem, plus okoliš. Sama lokacija je vrlo dobra i tu ćemo koncentrirati sve snage sljedećih godinu dana.

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, zadovoljan je učinjenim, ali velika mu je želja u skoroj budućnosti “riješiti” helikoptersku potporu.

– Na tome radi. Imamo velika očekivanja od Vlade jer pokrivamo 80 posto teritorija RH. To je onaj nepristupačni dio gdje je svaki drugi pristup i transport spor. Mi smo bez helikoptera potpuno razoružani, tj. ljudi koji trebaju našu pomoć bez helikoptera nemaju šanse. Zašto upiremo na to, nastojat ćemo i nećemo šutjeti – taj problem se mora riješiti. – kazao nam je Prizmić.

Svi gorskim spašavateljima redakcija našeg portala želi sretnu i uspješnu 2019., sa što manje intervencija!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime