“GRADSKO OKO” U Splitu se uvodi sustav videonadzora javnih površina i autobusnih stajališta

Gradska uprava staje na kraj kršenju komunalnog reda

Split će uskoro, po uzoru na druge europske gradove, dobiti moderni sustav videonadzora javnih površina čija je glavna svrha uvođenje komunalnog reda, ali i povećanje sigurnosti građana i gradske imovine. O čemu se radi, upitali smo gradonačelnikovog savjetnika za komunalu i javne površine Ivicu Grubišića Giru.


– U planu je postavljanje nadzornih kamera na sedam lokacija u svrhu nadzora javih površina. Grad je odredio lokacije koje su najbitnije i nadamo se da će to biti u funkciji najkasnije do početka sezone – kaže Grubišić, ne otkrivajući još o kojim točno lokacijama se radi tek da će građani na vrijeme biti upoznati s cijelim projektom.

Staje se na kraj nesavjesnim vozačima

Otkrio nam je i da je naručen projekt za nadzor autobusnih postaja, pješačkih prijelaza i ostalih opasnih točaka u gradu, odnosno onih lokacija na koje se nesavjesni vozači najčešće parkiraju čime ugrožavaju promet i pješake.

– Za početak će se nadzirati dvadesetak autobusnih postaja na kojima se problem parkiranja ponavlja, a javnost će na vrijeme biti obaviještena o kojim postajama se radi. Pogotovo je problem s autobusnim postajama koje su na kolnoj traci poput one na Poljičkoj, što dovodi sve sudionike prometa u još veću opasnost. Nadzirati će se i neki pješački prijelazi te još neke opasne točke na kojima se kontinuirano parkiraju automobili i ometaju prolaz pješacima, osobama s invaliditetom i drugim vozilima – otkriva Grubišić.

Autobusno stajalište Pazar / Foto: Poštujte naše stanice

Kamere su potrebne, kaže, jer se događaju situacije da dok prometni redari koji reagiraju na dojavu građana stignu na mjesto prekršaja, osoba već ukloni vozilo. Snimke nadzornih kamera će pomoći da se prekršaj uoči, ali i da se na temelju snimke prekršitelje naknadno kazni.

Napominje  i da više neće biti takozvanog “posušivanja” kazni, jer jednom kad vas prometni redar uslika i nađete se u sustavu, nitko neće moći “intervenirati” za vas i učiniti da kazna “nestane”.Svi splitski redari će biti opremljeni osobnim kamerama

U planu je i opremanje svih prometnih i komunalnih redara kamerama na odori kako bi se zaštitilo službene osobe od čestih napada, ali i nadziralo njihovo postupanje prema građanima.

– Kamere će snimati video i tonski zapis kako bi se vidio cijeli tijek postupanja redara. Namjera je da zaštitimo redare od građana koji im fizički prijete ili nasrću na njih, ali i kontroliramo ponašanje redara kako u slučaju nekog problema ne bi bilo rekla-kazala. Mi očekujemo i vjerujemo da redari svoj posao obavljaju korektno, a imamo slučajeva da pojedini građani, kad im se napravi zapisnik o prekršaju ili naplaćuje kazna, agresivno reagiraju – kaže Grubišić.Vezane vijesti

U posljednja dva mjeseca je došlo do tri fizička napada na prometne redare, a do verbalnih napada dolazi svaki dan. Grubišić se nada da će pomoću ove tehnologije takvim situacijama stati na kraj.

– Redari će uz kameru nositi uređaj na koji će se snimke pohranjivati tako da će se u slučaju da se nešto dogodi to moći pregledati i snimke će se moći koristiti na sudu kao dokazni materijal. U pripremi je i aplikacija kojom će se pomoću GPS tehnologije moći odrediti točna lokacija pojedinog redara što će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo gdje se koji redar nalazi, ali i da možemo reagirati u slučaju da se redar nađe u nekoj opasnosti.

“Nadam se da će se nadzorne kamere jednog dana uklanjati”

Na pitanje što misli kako će građani reagirati na postavljanje video nadzora na javne površine kaže da ne vidi razlog zašto bi nekome to zasmetalo.

– Neki pojedinci će možda i imati nešto protiv, negativnih reakcija uvijek ima na sve što se radi, ali javne površine se smiju nadzirati. Ovo je u cilju zaštite svih građana i gradske imovine, zato ne znam zašto bi netko imao nešto protiv toga – kaže Grubišić i dodaje:

– Ta oprema je jako skupa, pa će uvođenje nadzora ići u fazama, a na ovaj način namjeravamo pokriti sva problematična područja, ona gdje nesavjesni vozači parkiranjem ugrožavaju promet i živote drugih građana, područja gdje se često ilegalno odlaže otpad, pa i zelene otoke jednom kad dođu na red. To je pretežno u svrhu uvođenja komunalnog reda u gradu, pokušaj da se stane na kraj prekršajima, jer drugačije očito ne ide. A onda jednog dana, kad građanima postane normalna stvar da otpad ne bacaju van kontejnera za smeće, da ne parkiraju na pješačkim prijelazima i autobusnim postajama, onda će se to skidati – kaže Grubišić.

Vrh Novakove ulice

U planu niz zanimljivih projekata

Najavio je još zanimljivih projekata kojima se planira uvesti komunalni red u grad Split. Jedan od njih je aplikacija s kojom će građani moći lakše dojaviti kršenje komunalnog reda.

– Građani će moći poslati fotografiju uz kratki komentar i mi ćemo reagirati na to, a aplikacija će čuvati anonimnost osobe koja prijavljuje. Mi sad dobijamo jako puno dojava građana, što na službene, što na privatne brojeve, i svaki put reagiramo na njih. Te dojave nama olakšavaju posao, jer nijedan grad na svijetu ne može imati toliki broj redara koliko bi bilo potrebno da uoče svaki prekršaj. Zato tražimo način kako ćemo taj proces olakšati za sve – govori Grubišić pozivajući građane da slobodno prijave bilo kakve nepravilnosti i prekršaje na koje naiđu u gradu, od oštećenja kolnika do nepropisnog parkiranja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0