“Grad Split treba nabaviti drobilicu za biološki otpad koji nastaje kod uređivanja gradskih okućnica”

"Najprihvatljivije rješenje za problem biološkog otpada je nabava jednog mobilnog stroja (drobilica) za mljevenje granja (kupljenog od strane Komunalne službe Grada ) koji bi riješio problem skupog odvoza na Karepovac i istodobno proizvodio koristan materijal za stvaranje komposta za sadnice u gradu"

Dr. Joško Kalilić autor je projekta “Čiste i uređene gradske okućnice”. Vezano uz ovaj projekt pokrenuo je inicijativu koju je pojasnio u priopćenju za javnost kojega prenosimo u cijelosti i autentično:


Pozitivnu odluku gradske uprave da se privatne zapuštene okućnice ) što prije očiste od komunalnog i biološkog otpada (uz mogućnost primjene sankcija ako nema odaziva) da bi se spriječili potencijalni požari te podigla estetska razina grada na višu razinu, dobro je prihvaćena od onih stanovnika Splita koji iskreno vole svoj grad.

Kao autor projekta “Čiste i uređene gradske okućnice” naveo sam da ukupna površina svih okućnica unutar granica grada Splita je mnogostruko veća od površine Marjana te da se nažalost može reći da je oko 70-80% okućnica te ostalih zelenih površina u privatnom pa čak i u gradskom vlasništvu zapušteno ili nedovoljno očišćeno i uređeno.

Vlasnici okućnica te ostalih neobrađenih zelenih površina mogu uz malo dobre volje i organizacije sami očistiti i urediti svoje okućnice uz minimalni trošak i napor kroz nekoliko sati rada za vrijeme vikenda.

Glavni problem pri uređenju okućnica su poveće količine biološkog otpada (granja itd.) koji se u tim akcijama sakuplja. Odvoz granja na Karepovac je relativno skup a nije ni poželjan za vrijeme njegovog saniranja.

Najprihvatljivije rješenje za problem biološkog otpada je nabava jednog mobilnog stroja (drobilica) za mljevenje granja (kupljenog od strane Komunalne službe Grada ) koji bi riješio problem skupog odvoza na Karepovac i istodobno proizvodio koristan materijal za stvaranje komposta za sadnice u gradu.Izbor različitih drobilica je velik s različitim cijenama ( nekoliko tisuća kuna pa na više ovisno o veličini stroja).

Privremena lokacija za takvu drobilicu mogla bi biti na jednom od bližih pogodnih mjesta u gradu koja omogućuje najbrži prijevoz biološkog otpada (npr. sjeveroistočni dio Marjana, Turska kula, istočni dio Žnjana itd.).Komunalne ustanove Splita, kao što su Parkovi i nasadi i Čistoća, trebali bi u ime grada preuzeti obvezu odvoza i mljevenja granja.

Treba dodatno ispitati mogućnost da grad unajmi veći stroj kod Hrvatskih šuma za mljevenje debljih grana (iznad 5 cm) što je istovremeno povoljno nakon sječe velikog broja osušenih borova na Marjanu.

Treba također vidjeti i mogućnost da komunalna služba grada organizira najam manje drobilice prema zahtjevu vlasnika okućnica za nekoliko sati ili jedan dan uz razumnu naknadu kako bi vlasnik okućnice mogao istog dana samljeti prikupljeni biološki otpad.

Uz pomoć i koordinaciju Komunalne službe grada Splita vlasnici okućnica bi sigurno bili motivirani da se njihove okućnice očiste i urede što prije na način kako i priliči gradu koji postaje jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija na svijetu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0