Ne postoji osoba u Splitu kojoj u ruke nije došao barem jedan proizvod branda Nadalina, koji već trideset i dvije godine prkosi vremenu i uveseljava kupce svojim začinima i čokoladama.
Na čelu svega stoji neumorni Marinko Biškić, koji kako vrijeme prolazi, biva sve entuzijastičniji i voljniji izbaciti nove stvari i tako svoju Nadalinu učiniti još prepoznatljivijom. Nekadašnji panker, kojeg su Splićani poznavali pod imenom Fon Biškić, danas je svima poznat kao tvorac malog carstva čokolade i začina. Jer Nadalina to sasvim sigurno jest.
Kako smo i napisali, sve je počelo sada već davne 1990. godine, kada je Marinko osnovao tvrtku Luxor. Ona se u suštini bavi proizvodnjom, preradom i pakiranjem začina, začinskog bilja, suhog voća i dodataka hrani. Neke od tih proizvoda tvrtka proizvodi sama (vanilin šećer, prašak za pecivo te mješavine začina), a neke otkupljuje od dalmatinskih poljoprivrednika i prerađuje ih (lovorov list ružmarin, kadulju, mljeveni rogač).
"Naš "Dalmatinski začin" su mnogi neuspješno kopirali"
Marinko je prije 24 godine otvorio proizvodni pogon u Solinu. Od 2007. proizvode tamne čokolade, a vrhunac svega je bilo kada su 2012. proizveli čokoladnu gramofonsku ploču s kompozicijom „Ona više ne stanuje tu“ za koju je glazbu napisao Neno Belan, a tekst je napisao i otpjevao sam Marinko Biškić.
S ovim legendarnim Splićaninom smo popričali u njegovoj trgovini na Peristilu.
- Nadalina je u ove trideset i dvije godine imala uspone i padove. Borba na tržištu je sve teža, zahtjevi trgovaca sve rigorozniji, a pritisak multinacionalnih kompanija sve jači. Gledajući sve te godine iza sebe, generalno mogu reći da sam zadovoljan - odgovorio nam je Biškić kada smo ga upitali je li zadovoljan svojim postignutim uspjesima.
Koronavirus im je učinio mnogo štete.
- Dolazak pandemije nam je bio najveći udarac na poslovanje, morali smo čak na 3 mjeseca zatvoriti pogon čokolada jer smo bili orijentirani na prodaju u deli shopovima, duty free shopovima, a oni su bili zatvoreni. Situacija se sada popravila i ovo bi mogla biti nešto bolja sezona. No, zbog ruske agresije na Ukrajinu i to je upitno. Nadam se da će sve biti dobro - kaže nam Biškić.
Svijet se mijenja, ali Marinko svoju začinsku recepturu ne mijenja. Zašto i bi kada je najbolja, jedinstvena...
- Kad se prisjetim naših početaka, kada mnogi trgovci nisu ni znali za chilli, curry, a mi smo bili prvi koji su ponudili široku paletu začina na hrvatskom tržištu. Tada je postojala jedna televizijska emisija o kuhanju i u njoj su u sva jela stavljali jedan te isti dodatak jelima. Recepture koje koristimo iste su od samih početaka, zato naš vanilin šećer ima najfiniju aromu. Naš "Dalmatinski začin" su mnogi neuspješno kopirali - ponosno će ovaj svestrani Splićanin.
"Uvijek preporučujem tamnu čokoladu s minimalno 65% kakaa"
Marinka smo upitali planirali "izbaciti" neku varijantu healthy začina, obzirom na trend. No, on se nije složio s našim pitanjem.
- Začini su u većini zdravstveni benefit u kulinarstvu i imaju povoljan utjecaj na zdravlje. Origano, bosiljak, kim, a u zadnje vrijeme često se preporučuje upotreba kurkume, cimeta - jasno će Biškić.
Njegove proizvode možete kupiti u gotovo svim supermarketima, a čokolade samo u specijaliziranim delikatesnim dućanima i duty free shopovima u Hrvatskoj. O svojoj "ljubavi" kaže sljedeće:
- Čokoladu sam prije petnaest godina počeo proizvoditi iz znatiželje, a i zbog svoje ovisnosti o čokoladi. Svidjelo se mojim prijateljima pa sam je ponudio i na tržištu - kaže nam.
Razlikovati pravu od falše čokolade je jednostavno razlikovati.
- U falšoj čokoladi osim kakao maslaca u sastojcima imate i biljne masnoće. Uvijek preporučujem tamnu čokoladu s minimalno 65% kakaa. A danas zbog amerikanizacije tržišta, čokoladom se naziva čak i karamela ili kokos preliven s tankim slojem loše čokolade. Kakao zrna u naš mali pogon stižu većinom iz Centralne i Južne Amerike (Dominikanska Republika, Nikaragva, Kuba i Ekvador) i teško je reći koji je najbolji - objasnio nam je.
Choco pizza - genijalna ideja legendarnog Splićanina
Marinko se rano budi i brojne ideje mu padaju na pamet. Jednu takvu je sada i realizirao. Napravio je Choco pizzu.
- Volim svoj posao učiniti zabavnim i veselim, tako je nastala i Choco pizza. Ova tamna pizza je više namijenjena odrasloj populaciji jer je s lješnjacima i bademima, a mliječna i bijela sa šarenim bombončićima. Možete je kupiti u našem dućanu, duty free shopovima i u splitskim shopping centrima, a uskoro i u nekim supermarketima s kojima upravo pregovaramo - kazao nam je.
Ovaj veliki čovjek ne planira reducirati posao. Dapače...
- Na zidu pored mog radnog stola uvijek je poduži spisak projekata-receptura koje planiram. Neke ne budu realizirane jer su prezahtjevne, neke preotkačene, a moj nemirni duh stalno izbacuje nove ideje. Nadam se da nikad neće presušiti - zaključio je Marinko Biškić, tvorac legendarne Nadaline.