Festival Taste the Mediterranean jedinstven je događaj koji promovira mediteransku prehranu, hranu, kulturu, tradicije, proizvode i način života na obalama ovog čarobnog mora u srcu Europe, a iz godine u godinu privlači brojne posjetitelje i turiste te postaje nezaobilazno mjesto okupljanja međunarodnih i domaćih chefova, F&B stručnjaka, hotelijera i restoratera, proizvođača hrane, vinara, novinara, te zaljubljenika u mediteransku hranu.
Festival je idealno mjesto za razmjenu iskustava, za stvaranje poslovnih kontakata te predstavljanje i promoviranje Hrvatske kao poželjne gastronomske destinacije. Ove godine održava se 12. put po redu, od 23. do 27. listopada.
Restorani koji sudjeluju na festivalu Taste the Mediterranean 2024 su Boutique restaurant Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, K.užina, Mokosh, Nostromo, Tinel, Zinfandel Food&Wine Bistro, ZOI, Zora bila, Zrno Soli, Il Ponte u Trogiru i wine bar Bottiglia wine & deli.
Na programu su paneli, radionice, mediteranske večere, degustacije vina, masterclassovi vrhunskih chefova, izložbe, glazbeni programi i druga ekskluzivna događanja.
O Festivalu su danas u Hrvatskom domu govorile Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean, Vanesa Kleva, ravnateljica Hrvatskog doma, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, Alijana Vukšić, direktorica TZ Split i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije.
"Moram spomenuti Meštrovićev pjat, u Dujkinom dvoru će se jesti jela koja je Olga Meštrović pripremala za svog supruga. To će biti moguće degustirati. Osam splitskih restorana se uključilo sa svojim mediteranskim jelovnicima koji su po promotivnim cijenama tako da će biti dostupni svima. Prekrasni meniji su u pitanju, svi chefovi su to rado prihvatili. U drugim restoranima će biti gostovanje stranih chefova, a na ribarnici ćemo imati dvije velike večere - jedna će biti Mediteran na pjatu, a druga će biti Dalmacija na pjatu", kazala nam je Ingrid Badurina Danielsson.
"Nastavno na sve projekte koje radimo u promociji naše gastronomije, pogotovo one lokalne gastronomije koja je zaštićena UNESCO-ova baština, ovaj festival je festival koji veliča upravo to što jesmo - autentičnost i priliku da tu našu autentičnost pokažemo svijetu. Svi znate da smo pokrenuli projekt Dalmatinske marende u kojem je sazdano ono što Dalmacija je, svi mirisi, svi okusi, druženje i ovaj festival vidimo kao još jednu priliku da sve to predstavimo cijelom svijetu", kazala je Vladović.
Ovo događanje jako je važno za grad Split.
"Svake godine u ovo vrijeme imamo našu Štoriju o' spize koja počinje međunarodnim Taste the Mediterranean, a završava sa Grand Gourmetom. To je mjesec dana da prezentiramo i našim građanima, ali i našim gostima bogatu ponudu. Naši ugostitelji su iznimno vrijedni i prate sve svjetske trendove i mogu se staviti uz bok najpoznatijih svjetskih ugostitelja. To nas pozicionira visoko na gastro kartama svijeta i pravi su motiv za dolazak u vrijeme podsezone", kaže nam Alijana Vukšić.
"Jedan ovakav međunarodni festival gastronomije izuzetno je bitan za ugostitelje Splita, tim više što se održava u ovom periodu kad trebamo malo krenuti u zimu i napraviti događanja za naše ljude. U to ime po prvi put imamo prezentaciju kulturne baštine kroz gastronomiju, to je projekt Galerije Meštrović i konobe Dujkin dvor koji će se predstaviti ove godine na festivalu gdje će konoba Dujkin dvor kuhati jela obitelji Meštrović, a bit će još iznenađenja za posjetitelje", kaže Jelena Tabak.






