FDK OMIŠ 2017 Promocija dokumentarne serije “Klapska pjesma – Od konobe do svjetske kulturne baštine”

Dokumentarni serijal priča intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednom malom i skromnom Festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a grad Omiš učinio "središtem klapskog kruga“

Koliko je Festival dalmatinskih klapa zadužio grad Omiš i koliko klapska pjesma znači za sam grad i njegove stanovnike, nepotrebno je i govoriti. Mnogi strani i domaći turisti biraju Omiš u srpnju, kada smatraju da se može osjetiti pravi, izvorni duh grada. Najveći doprinos toj atmosferi daje upravo Festival dalmatinskih klapa koji gotovo svake srpanjske večeri omiške ulice ispuni zvucima izvorne klapske pjesme, prepoznate i zaštićene od strane UNESCO-a. Festival se kontinuirano održava od davne 1967. godine i do danas je izrastao u najvažniji događaj klapske glazbe na svijetu.


Očuvanje baštine i prikaz razvoja Festivala u posljednjih 50 godina su bili motiv ravnatelju FDK Omiš Miji Staniću, kada je zajedno s umjetničkim ravnateljem Festivala Dušanom Šarcem predložio HTV-u da napravi dokumentarnu emisiju o 50-oj obljetnici FDK Omiš. Iz te jedne emisije razvila se dokumentarna serija “KLAPSKA PJESMA – OD KONOBE DO SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE”, nakon pregleda više od 1300 arhivskih vrpci i brojnih intervjua na terenu.

Uz obilje podataka prikupljenih za Monografiju Festivala, ono što je trebala biti jedna epizoda pretvorilo se u dokumentarnu seriju od sedam nastavaka, svakog u trajanju od 55 minuta koji pričaju intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednom malom i skromnom Festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a grad Omiš učinio “središtem klapskog kruga“.

Montažerka Davorka Feller, asistentica režije Antonina Ćuk te urednik, redatelj, istraživač i scenarist Zvonimir Varošanec nastojali su da svaki od sedam nastavaka serijala otvori i barem u osnovnim crtama razradi i poneko od stručnih pitanja kao što su primjerice uloga različitih glasova u klapskoj pjesmi, pitanje fuzije, glasnog i tihog pjevanja, obrada i aranžmana, komercijalizacije i estradizacije klapske pjesme itd. ne bježeći pri tom od polemike i suprotstavljenih mišljenja.

Druga epizoda serijala, koja će premijerno biti prikazana 14. srpnja u 21.30 h u Parku hrvatskih branitelja u Omišu, obrađuje razdoblje prvih 5 godina Festivala, od 1967. do 1971. god.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0