Europska unija objavila rat plastici: Traži se zabrana i smanjenje proizvodnje štapića za uši, plastičnih boca, čaša…

Proizvođači plastičnih boca, duhana, plastičnih vrećica i slično će morati sudjelovati u osvještavanju građana o zaštiti okoliša te u čišćenju svojih proizvod s javnih površina

Europska komisija predstavila je danas prijedlog direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i nova EU pravila u korist smanjenja plastičnog otpada i onečišćenja mora. Spomenuta direktiva nadovezuje se na prvu Strategiju o plastici EU-a koju je Komisija objavila u siječnju ove godine.


Europska komisija predlaže zabranu plastičnih proizvoda koji se najčešće nalaze u moru i na plažama, poput štapića za uši, plastičnog pribora za jelo, smanjenje proizvodnje plastičnih kutija za hranu, plastičnih čaša. Za druge predmete poput plastičnih boca, duhana, plastičnih vrećica predlažu da proizvođači sudjeluju u osvješatavnju građana o zaštiti okoliša te u čišćenju svojih proizvod s javnih površina.

Screenshot EK

Zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, komentira:

– Zagušuje nas količina plastike koja se nalazi u našem okruženju. Bez promjene politike, procjenjuje se kako će 2050. godine u našim oceanima i morima biti više plastike nego ribe. Europska komisija mora iskoristiti ovu priliku za jačanje zakonodavstva kako bi se smanjio utjecaj plastike na okoliš i naše zdravlje. Potrebno je bez odgađanja zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu i ubrzati provedbu sveobuhvatne strategije EU-a za smanjenje ove vrste otpada. Do sada nije postojao odgovarajući holistički pristup plastičnoj proizvodnji, potrošnji i odlaganju, a posljedice toga su itekako vidljive. Stoga pozdravljam prijedlog za zabranu upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su slamke i pribor za jelo, kao i ciljeve za smanjenje korištenja plastičnih posuda i čaša. Komisija bi trebala postrožiti pravila kako bismo iz proizvodnje u potpunosti izbacili opasne kemikalije poput Bisphenola A i drugih endokrinih disruptora koji se nalaze u mnogim plastičnim proizvodima. Potrebno je izbaciti toksine iz plastike koji ugrožavaju naše zdravlje i zamijeniti ih lako dostupnim alternativama. Važnije od prikupljanja i recikliranja je izbjegavanje plastičnog otpada. Ako želimo potaknuti proizvođače na inovacije, potrebno je osigurati financijske poticaje, a uvođenje poreza na plastiku svakako bi potaknulo taj zaokret. – kaže Škrlec.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime