DUGI RAT Njegovateljica zaključavala starice u sobu po nalogu vlasnice: Požar u domu ubio tri štićenice

Kako je korisnicama zbog zaključanih sobnih vrata i otprije lokotom blokiranih balkonskih vrata bio onemogućen izlazak iz sobe, zadobile su brojne opekotine trupa i dišnih puteva te trovanje ugljikovim monoksidom


Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu krenulo je u istragu protiv 26-godišnje vlasnice Obiteljskog doma za starije i teško bolesne odrasle osobe ‘Providenca’ u Dugom Ratu te 40-godišnje njegovateljice.


Prema tužiteljstvu, a nakon ispitivanja dvije žene te ostalih uključenih u tragični događaj koncem rujna prošle godine kada su u požaru život izgubile dvije štićenice doma, a treća je preminula dvadesetak dana kasnije, osumnjičenice su iako svjesne da mogu ugroziti sigurnost štićenica, lakomisleno postupale smatrajući da neće dovesti u opasnost njihove živote.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica kao vlasnica ‘Providence’ postupala protivno odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, Pravilniku o vrstama i načinu primjena mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama i Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Samoinicijativno je bez pisanih smjernica i uputa dogovorenih i odobrenih od strane liječnika psihijatra donijela usmenu odluku da nakon večere i noćne njege korisnika, zaposlenici ograniče slobodu kretanja korisnika zaključavanjem vrata sobe broj 1 na prvom katu ‘Providence’ u kojoj su bile smještene tri pokretne, ali funkcionalno potpuno ovisne korisnice.

Tužiteljstvo osnovano sumnja da je drugoosumnjičena njegovateljica postupajući po usmenoj odluci vlasnice doma, iako je mogla biti svjesna da se tri korisnice doma (stare između 78 i 83 godine) mogu naći u životnoj ugroženosti, lakomisleno smatrala kako do toga neće doći. No, nakon večere 27. rujna prošle godine, oko 19:15 sati, samo pet minuta nakon što je zaključala vrata te sobe, u unutrašnjosti je došlo do izbijanja požara na madracu i posteljini jedne starice, a uzrok požara je bio otvoreni plamen, kako je kasnije pokazao očevid. Do tragedije je došlo jer korisnice zbog zaključanih vrata sobe te odranije lokotom blokiranih balkonskih vrata nisu mogle izaći iz sobe – ostale su u klopci, zbog plamena koji se brzo proširio nesretne štićenice su zadobile brojne opekotine te trovanje ugljičnim monoksidom. Dvije su nastradale u sobi smrti, a treća žena je 14. listopada preminula u Jedinici intenzivnog liječenja splitske bolnice.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
12
Grrr
20
Molim?
8Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime