DAN NAKON KATASTROFE Pogledajte kako izgledaju posljedice “dobre organizacije” u Žrnovnici, Kučinama i Strožancu

Nekoć zelene padine Mosora i istok Splita danas su jedno veliko - sivilo. Donosimo veliku fotogaleriju s preko 150 fotografija sa zgarišta

Dan poslije najvećeg požara posljednjih 50 godina u Žrnovnici, mjesto se pokušava vratiti u normalan život. U potpunosti je izgorjelo desetak objekata i još toliko automobila. Nakon što smo obišli sva područja u ovom podmosorskom mjestu, da se zaključiti da je gorjelo posvuda osim u samom centru. Osim borove šume, koja je gotovo u cijelosti izgorjela, stradao je veći dio žrnovačkih maslinika.


Čini se da je najgore prošao Privor. Stanovnici Privora i danas su bez pitke vode, a cijela Žrnovnica je bez struje. Upravo s Privora stiže najviše prigovora na organizaciju jučerašnje obrane od požara. Stanovnici Privora kažu da su bili prepušteni sami sebi, te da vojsku i kanadere uopće nisu vidjeli na svome području. Nisu mogli ni sami puno napraviti jer su usred požara ostali bez vode. Kažu nam da su lokalni i gostujući vatrogasci pokušavali pomoći, ali su zbog nedostatnog broja cisterni i sami došli u veliku opasnost. Nekoliko vatrogasca DVD-a Žrnovnica je lakše ozlijeđeno u jučerašnjem požaru, a nekoliko ih je bilo hospitalizirano.

Požar se nakon Žrnovnice proširio na Kučine i Mravince, a scene koje smo danas zatekli više su nego jezive. Izgorena prostranstva, brojni izgoreni automobili uz cestu, sivilo gdje se god pogleda…

Požarom je noćas teško pogođen i Strožanac. Prvi kritični val dogodio se iza ponoći, a drugi oko 2 sata iza ponoći. Vatrogasci, lokalno stanovništvo i pripadnici Torcide nadljudskim naporima su branili kuće.

Gdje god da smo se zatekli ljudi su isticali dvije stvari: svi su hvalili vatrogasce, HGSS i navijače koji su se snalazili kako su znali i umjeli, u isto vrijeme svi su bili ogorčeni na sustav koji je jučer doživio potpuni kolaps.

Donosimo vam bogatu fotogaleriju opožarene pustoši s područja Žrnovnice, (Korešnice), Mravinaca, Kučina i Strožanca.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0