Da Slobodan Praljak nije izvršio samoubojstvo popivši otrov trenutak nakon što mu je sudac Haškog suda potvrdio kaznu od 20 godina zatvora, vrlo brzo bi izašao na slobodu.

Naime Praljak je s ostalom petoricom suokrivljenika otišao u Haag 5. travnja 2004. godine. Uz kratke prekide, većinu je vremena proveo u pritvoru u haškom Scheveningenu.

Koliki su ti prekidi iznosili, može potvrditi samo njegova odvjetnica Nika Pintar, koja je nedostupna, no poznato je da je šestorka najmanje jednom, i to 2007., puštena kući tijekom zimske stanke zasjedanja suda, piše tportal.

Kada mu je Haški sud 2012. naložio da vrati 3,3 milijuna kuna, koliko su iznosili troškovi njegove obrane na račun suda, s obzirom na to da je na početku procesa kazao da se misli braniti sam i da nema novca za odvjetnike, Praljak je poručio i da će se radije vratiti u pritvor nego ostati na privremenoj slobodi ako mora biti u kućnom pritvoru.

Prema tome, Praljak je bio u pritvoru oko 13 godina. S obzirom na to da je praksa Haškog suda da zatvorenike nakon dvije trećine odslužene kazne pušta na slobodu, u Praljkovom slučaju to bi bilo istovjetno vremenu koje je proveo u pritvoru.

Praljak bi dakle, da nije počinio samoubojstvo, bio vrlo brzo na slobodi. Doduše sa stigmom ratnog zločinca, što je za njega bio neprihvatljiv scenarij.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0