Ako niste imali čast da vas neki prijatelj, član obitelji ili poznanik usporedi s čimavicom, onda ste vraški zabavna osoba. Ako niste te sreće i ako ste bar jednom bili okarakterizirani za ovu bubu krvoloka, dobrodošli u krug onih koji dobro podnose nas dalmatinski humor. Naime, uspoređeni ste s parazitom koji se uvuče čovjeku u kuću i, bez pitanja dakako, siše krv njemu i svim onima koji se nađu pod njegovim krovom.

Kako bi veliki Smoje napisao, došla je još jedna tužna dalmatinska jesen, i bogate su turiste, u fino preuređenim kvadratima zamijenili studenti. Odgovorni iznajmljivači su napravili deratizaciju, okrečili zidove, pobacali pohabane gumice na slavinama, promijenili cilindre brava na ulazima, da skratimo, učinili sve kako bi se novi stanari osjećali ugodno. Oni lijeni i neodgovorni još uvijek broje devize i gledaju kako se spremiti za novu najezdu gostiju kad ovaj dio Mediterana opet zatopli.

Studenti, kojima je pive i knjige na stolu više nego kruha, nisu meta do kojih iznajmljivačima odviše stalo. To što roditelji ili oni, radeći preko student servisa, čestito plate mahom precijenjene stanarine, najmodavce nije, a znamo izašto, pretjerano briga.

Da se razumijemo, stjenice ili čimavice, kako vam drago, se mogu dogoditi svakome. Kao što ne možete znati hoćete li naletjeti na zabavnog ili dosadnog prijatelja na Pjaci i hoće li vas taj umoriti ili neće, tako ne znate je li vaš gost nosi sobom ove bube ili ne. I kako nije sramota kad vas prijatelj na ulici smori pričom, tako nije ni smak svijeta kada vas bube, po kojima nazivate toga napornog šaljivca i pričalicu, u vašem domu ili apartmanu napadnu. Bitno je da reagirate na vrijeme jer time sprječavate daljnju zarazu.

Priče se među iznajmljivačima brzo šire, tako da rijetko koji od njih nije upućenu javnu tajnu kako je ovoga ljeta grad bio krcat lošim bubama, kako ih Englezi zovu. Ima nekoliko deratizacijskih firmi u Splitu koje su vam na usluzi, i u dva tretmana, koja koštaju jeftinije nego one dvije vrećice obuće i odjeće, koje ste po odličnoj cijeni utržili na Black Friday, stjenice vise nisu dio vase turističke ponude. Iznajmljivači ne žele pričati o ovome, jer misle da je njihova krivica što su apartmani okuženi, kao da oni odabiru tko će prespavati u njih, a tko neće. Ne, odgovornost i krivica iznajmljivača počinje kada prvi gost bude ujeden, a on zbog pohlepe ili čega već ne, nastavi kao da se ništa nije desilo piti krv gostima.

I onda, na svim pretkazivačima prikazani odlični, a zapravo perfidni prevarant, se svaki se put iznova čudi kako se upravo to njemu, i to eto baš toga jutra po prvi puta dešava. Pa ga gosti, onako uplakanog, misleći kako su došli u zemlju gdje osim komarca i gušterice ni jedne druge beštijice nema, smjenom gostiju nanovo tješe i kunu se kako mu neće ostaviti lošu recenziju. Pametnom dosta, čimavice i na Pjaci i u apartmanima dočekajmo spremni!

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime