U srijedu se održava 31. sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita. MOST-ov vijećnik Ante Čikotić predložio je da se unaprijedi postojeći sustav gospodarenja otpadom u Splitu i okolici. Iznio ga je u obliku vijećničkog pitanja na 31. sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Priopćenje MOST-a prenosimo u cijelosti:

“Danas na sjednici gradskog vijeća sam predložio Gradu Splitu da zajedno u kordinaciji s komunalnim poduzećem Čistoćom Split se javi na raspisani natječaj za izgradnju kompostane ili bioplinskog postrojenja koji Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je objavilo je 5. prosinca 2019. otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada”.

Cilj Poziva je potaknuti poduzeća na investiranje u izgradnju postrojenja za kompostiranje i izgradnju bioplinskih postrojenja, a na taj način se ujedno jedinicama lokalne samouprave i ostalim proizvođačima biootpada otvara mogućnost okolišno prihvatljivijeg zbrinjavanja biootpada u usporedbi s odlaganjem na odlagališta.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu iz Kohezijskog fonda je 250.000.000 HRK. a najviša dopuštena vrijednost je 50.000.000 HRK.

Intenzitet potpore kreće se u rasponu do 85%.Republika Hrvatska dužna je do 2020. godine smanjiti razinu biootpada na odlagalištima za 75 % te podići razinu recikliranog otpada sa trenutnih 17% na iznos od 50%.

Ukoliko to ne napravi, prijeti joj kazna Europske unije u iznosu od 40.000 eura za svako odlagalište koje nije dovedeno na tu razinu. Primjerice Talijani plaćaju 40 milijuna eura kazne plus 42.800.000 € svakih 6 mjeseci do ispunjenja zahtjeva. Grci plaćaju 10 milijuna eura kazne plus 14.520.000 € svakih 6 mjeseci do ispunjenja zahtjeva.

Lokacija za kompostanu nije definirana, a ona na Lećevici je svega pola potrebnog kapaciteta. 650 tona novog otpada svaki dan dolazi na Karepovac. Godišnje cca 240.000 tona novog otpada završi na Karepovcu.

Ključna borba koja je pred nama je borba za uspostavu sustava s individualnom odgovornosti i uspostava ekološkog sustava.

Zato ćemo u sljedećem periodu inzistirati na odvajanju i sakupljanju biootpada koji je glavni krivac za neugodne mirise s odlagališta, a isto tako je prilika za dobivanje komposta koji možemo iskoristiti umjesto mineralnih gnojiva za ozelenjavanje Grada Splita i dati ekološkim OPG-ovcima u Zagori, priobalju i otocima oko Splita kako bi nam vratili zdraviju hranu na naše tržnice. Pozivamo sve ekološki osviještene građane Splita na zajedničko djelovanje i ulaganje dodatnih napora kako bi se izborili na očuvanje prirode i čovjekova okoliša koje je ustavom zagarantirano pravo.

Jedna peteročlana obitelj proizvede oko 2 tone otpada godišnje od čega je čak 35% biološki razgradivo. Nažalost, korisne sirovine poput ostataka hrane, voća i povrća ili taloga kave završavaju na gradskom deponiju stvarajući staklenički plin metan, CO2 i mnoge druge zagađivače. Lokacija kompostane nema.

Nadam se da će grad i Čistoća krenuti u pozitivnom smjeru i da izgradnje CGO Lečevice neće biti.”


1 KOMENTAR

  1. Iako ne podnosim Most, zapravo ni jednu političku opciju, ali tu i tamo, jako rijetko doduše, ipak se svako toliko pojavi iznimka poput Čikotića. Moj glas imaš, jer si jedini autentičan u tom cirkusu na Banovini. I šire.

Comments are closed.