CENTAR CIKLONE PREKO DALMACIJE Prvo olujno jugo i kiša, potom novi pad temperature zraka s burom

S prednja strane ciklone danas će nam pristizati topliji zrak, no samo za kratko jer već od kraja četvrtka slijedi novi pad temperature zraka, što će biti uvod u hladne prve dane prosinca, kako i priliči početku klimatološke zime

Tek što se vrijeme prolazno smirilo, pred nama je nova jaka promjena vremena. Donosi je sredozemna ciklona koja će danas jačati u zapadnom Sredozemlju, a koja će svojim centrom tijekom četvrtka prijeći preko Jadrana dalje na istok.


S prednje strane ciklone danas će nam pristizati topliji zrak, no samo nakratko jer već od kraja četvrtka slijedi novi pad temperature zraka, što će biti uvod u hladnije prve dane prosinca, kako i priliči početku klimatološke zime.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za veći dio Dalmacije dao narančasti, drugi najviš nivo meteorološkog upozorenja, većinom za vjetar i oborine.

Danas nas očekuje promjenjivo vrijeme sa sve više oblaka tijekom dana. Povremeno će padati kiša, osobito u drugom dijelu dana. Navečer su na sjeveru Dalmacije mogući pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer ponegdje na moru biti vrlo jako do olujno. Jugo će značajno povećati valovitost mora. Minimalne jutarnje temperature zraka od -4 do 2°C, uz obalu i na otocima većinom od 2 do 10°C. Najviše dnevne temperature zraka od 8°C ponegdje u Zagori do 16°C ponegdje na vanjskim otocima.

Očekivani udari vjetra u noći na četvrtak (Crometeo WRF @ MeteoAdriatic)

I četvrtak donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Glavnina oborina past će još u noći. Od jutra promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremenu uz većinom slabu kišu i pljuskove. Snijega će biti samo u najvišem gorju. Noću će puhati jako do olujno jugo i oštro, ali će već od jutra zapuhati umjeren, na udare prolazno jak pulenat i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4°C na kninskom području do 16°C na jugu Dalmacije. U drugom dijelu dana postupan pad temperature zraka.

Centar ciklone u prvim satima četvrtka nalazit će se iznad Dalmacije (Crometeo WRF @MeteoAdriatic)

Petak će biti promjenjiv. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a tek povremeno će biti slabe kiše ili pljuskova. Puhat će slab do umjeren levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 12°C.


Promjenjivo će biti i tijekom subote. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a mogućnost kiše veća je u drugom dijelu dana. Slabe snježne oborine moguće su samo u višem gorju. Na sjeveru Dalmacije će puhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. U srednjoj Dalmaciji uglavnom levant, a u južnoj jugo. Najviše dnevne temperature zraka od 7°C ponegdje u Zagori do 13°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U nedjelju promjenjivo. Iako će biti dosta suha vremena, povremeno će biti slabe kiše, a u planinama i snijega. Susnježica je moguća u dijelovima Zagore. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, samo na jugu Dalmacije levant. Bit će nekoliko stupnjeva hladnije u odnosu na subotu.U ponedjeljak smirivanje vremena uz pad noćnih temperatura zraka.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0