U Makarskoj, u naselju Veliko Brdo upravo je ovo ljeto potpuno dovršena kuća za odmor, po projektu arhitektonskog ureda Studio Ante Murales, arhitekta Ante Nikše Bilića.

Kuća je neobična, moderna, nastala iz ograničenja ili osobitosti svoje parcele, klimatskih uvjeta i osnovnog zadatka dvojice investitora. Trebalo je raditi na uskoj dugačkoj i strmoj parceli, izloženoj sa sjeverne strane oštroj buri s Biokova, a južne s pogledom na udaljeni morski horizont. Kuća je morala izgledati kao jedna građevina za potrebe dva investitora.
Dvije kuće u jednoj, mala parcela, gusta okolna izgrađenost… puno ograničenja je uvijek arhitektima izazov, i tako je bilo i u ovom slučaju.

Prvi korak u projektiranju

– Zbog toga je prvi korak u projektiranju bio glavna postava kuće prema jugu i pogledu na more s velikim staklenim stijenama i terasama, a zatvaranje prema vjetrovitom sjeveru s malim prozorima. Dvije stambene jedinice smo zamislili jednu djelomično iznad druge, od kuće je nastao je oblik prstiju preklopljenih jednih iznad drugih, “tetris” se posložio sam od sebe – objašnjava arhitekt Bilić.

Ulazi u kuću su sa sjeverne strane, preko skalinade ograđene malim mediteranskim vrtovima. Svaki od dva stana se sastoji od otvorenog dnevnog boravka sa stubištem, s kuhinjom u prizemlju, i tri velike sobe s kupaonicama na katu. Za svaki stan je izveden vlastiti bazen od 40 m2, (s preljevnim rubom za potpuno uživanje u pogledu na horizont), terasa I kameni roštilj u prizemlju, te dodatna terasa – još jedno sunčalište na katu.
Prilikom projektiranja arhitekti su pazili da projektiraju parcelu I kuću kao jedinstvenu cjelinu, pazeći na orijentaciju, osunčanje, zaštitu od vjetra i sunca, stvarajući natkrivene prostore, a željeli su i napraviti arhitekturom podsjetnik na mediteranski način života kuća.

Naslijeđena mudra stvar

– Otvoreni natkriveni prostor je mudra stvar nasljeđena iz povijesti kuća Mediterana. Kuće za odmor na moru razlikuju se od obiteljskih kuća jer gosti veći dio vremena borave na otvorenom,pa je povezanost vanjskog i unutarnjeg prostora važna – objašnjava Ante Nikša Bilić.

Autorice interijera Fingershouse su gore potpisana Sunčica Mastelić Ivić i Ana Miše, arhitektice iz Studija Ante Murales.

U oblikovanju unutrašnjeg uređenja željele smo odraziti znakove i jezik vanjske arhitekture ove kuće.

Budući da je arhitektonsko oblikovanje suvremeno, a namjera je i bila biti drugačiji od ostalih, odvojiti se internacionalnim suvremenim stilom od tipične tradicionalne dalmatinske kuće, takav pristup je bio glavna vodilja i u interijeru. Bijela kuća na bijeloj vanjskoj površini je tražila bijele podloge i u interijeru. Doživjeli smo ga kao bijelo slikarsko platno
čiju je bjelinu bilo dobro istaknuti komadnim namještajem i detaljima u živim bojama
istih nijansi- crvenoj, plavoj, žutoj, zelenoj…

Stil retro minimalizma

Iz takve slagalice izašao je stil retro minimalizma. Ovakav stil, dodaje arhitektica, ne veže ni mjesto ni vrijeme, te je pogodan jer zrači svježinom i opuštenošću.
Prostori su popločeni su velikim gres pločama tipa Brera tvrtke “Imola”, jer Brera tako podsjeća na štokani bijeli brački kamen.

Sav namještaj je biran u limitiranom budžetu za ovakvu vrstu objekata, gdje je uz štedljiv odabir brendova namještaja i dekoracija postignut maksimalan dojam ugode i bogatstva doživljaja. Pazilo se da su sve površine lake za održavanje, te da svaki kutak ima svoju posebnu namjenu, čak i dvojaku.

To se uočava primjerice na zidu boravka ispod stuba, gdje je prazan prostor oživljen jastucima u bojama, a osmišljen je kao klupa za sjedenje uz keramikom optočeni kamin. Ili, prostor kuhinje je živahna zona za pripremu jela, a ujedno i prolaz do vanjske terase vođen žutom bojom. Kao kontrast većini bijelih prostora kuće, kupaonice su obložene tamnim gres pločicama velikog formata.

U ravnoteži sa snažnim koloritom

Građevina je obložena bijelom “etics” fasadom tvrtke “Sto” u koloritu bračkog kamena. Znamo da stara dalmatinska kuća nije stvorena za boju. Bijela boja arhitekture je boja Mediterana, I njegovog kamena.

Bijela boja Mediterana je u ravnoteži sa snažnim koloritom modrog mora, plavog neba, zelenih borova, blještavog i žutog sunca, ona podsjeća na burom i jugom isprane površine. Zato je boravak u ovoj kući, nazvanoj Fingerhgouse – “kuća prsti”, visoko iznad mora, pod Biokovom – spektakularan, jer aktivno sudjelujete u cjelodnevnoj i noćnoj vremenskoj predstavi svih prilika.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime