ANKETA Jeste li protiv “golih guza” i nenošenja majica na javnim mjestima?

Donosimo novu online aketu

Hrvatski turizam iz godine u godinu nastavlja rasti. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom 2016. godine, prihodi u turizmu od stranih gostiju, iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura, što u odnosu na 2015. godinu (7 milijardi i 962 milijuna eura), predstavlja rast od 8,5 posto, odnosno 673 milijuna eura.


Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u u 2016. godine iznosio je 18,9 posto, što je daleko najviše u EU. Koliko god da je dobro da naš turizam buja, svatko tko se imalo razumije u ekonomiju zna da nije dobro da funkcioniranje države tako snažno ovisi o samo jednom sektoru (bilo kojem, a osobito o turizmu jer je on vrlo podložan promjeni raspoloženja i varijacijama na tržištu). Naravno, nije to problem turizma, nego države koja nema dovoljno razvijeno vlastito gospodarstvo.

Hrvatsku dnevno napuštaju autobusi mladih i obrazovanih ljudi. Prvi put u svojoj novijoj povijesti Lijepa naša suočava se s problemom nedostatka radne snage. Upravo je jučer premijer Andrej Plenković najavio uvoz strane radne snage, odnosno liberalizaciju jednog od najrigidnijih elemenata hrvatske ekonomije.

– Još uvijek nam fali radnika u pojedinim zanimanjima. Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, no očito ćemo morati redefinirati tu odluku. Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije – kazao je Plenković jučer u Dubrovniku.

Tako bi uskoro u sezoni, ali i izvan nje, doživjeti sve veći broj stranih konobara, kuhara, čistačica…

Kada govorimo o turizmu, osim sve evidentnijeg problema nedostatka radne snage, o čijim razlozima bi se vjerojatno moglo napisati nekoliko knjiga, aktualizira se sve više tema nedoličnog ponašanja dijela stranih turista, osobito na onim lokacijama koje su dobile epitet “top party destinacije“. Hrvatska je sve privlačnija mladim turistima željnim dobrog provoda, pa se na našoj obali tijekom ljeta organizira niz festivala i događaja koji privuku velik broj posjetitelja, osobito onih dobre platežne moći. Nije se to dogodilo preko noći. Teško da se tu radilo o državnoj strategiji, koliko su lokalni čelnici ili gospodarstvenici, u nastojanjima da što više obogate turističku ponudu svoga područja, uložili značajna sredstva u infrastrukturu i sadržaje koji su onda sve više privlačili određeni profil turista. Zamisao je očito upalila! Hrvatska danas stoji uz bok poznatim europskim, pa i svjetskim party destinacijama poput španjolske Ibize, no kao rijetko kada do sada, lokalni političari najavljuju promjene u takvoj vrsti turizma.


Problem je kako ističu, što se dio stranih turista, ne pridržava niti osnovnih pravila ponašanja u javnom prostoru, a nije rijetkost da potpuno devastiraju prostor u kojem su smješteni. Gole guzice, šetnja bez majicama po gradskim ulicama i trgovima, konzumiranje alkohola u javnom prostoru, uriniranja, povraćanja… neke su od stvari za koje mnogi gradovi i naselja već propisuju sankcije te su već angažirane dodatne snage policije i redara da bi pokušali doskočiti neodgovornom ponašanju dijela turista.

Neki su političari išli korak dalje i najavili su da nitko nema pravo u tolikoj mjeri ugrožavati mir i dostojanstvo lokalnog stanovništva, ali i onog dijela turista koji borave na nekom području iz drugih motiva, a ne iz onih “partijanerskih”. Istaknuli su da prijeti realna opasnost da izgube one turiste koji su tu radi upoznavanja kulturnih, povijesnih, gastronomskih i ostalih obilježja područja u kojemu borave.Nije nepoznata svjetska praksa da se osobito u gradskim središtima, trgovima i šetnicama zabranjuje, primjerice, pojavljivanje bez majice, a takvu su praksu uveli i brojni hrvatski gradovi.

Prateći reakcije po društvenim mrežama, nije teško uočiti da postoji velika podijeljenost po ovom pitanju. Upravo je lokalno stanovništvo ono koje podržava svoje političare u nastojanjima da suzbiju neodgovornost dijela turista, dok je dio javnosti takve najave političkih struktura dočekao na nož, ističući pri tom da se čak radi i o licemjerstvu jer se neke sredine odriču onog tipa turizma zbog kojih su od nerazvijenog područja postali razvijeni.

Sebi nećemo dati za pravo podržati bilo koje od ta dva suprotstavljena stajališta, ali zato je tu naša nova online anketa u kojoj želimo saznati jeste li za kažnjavanje “golih guza”, nenošenja majica i ostalih vidova ponašanja koje se može okarakterizirati kao neprimjereno?

[interaction id=”5958d4b3f2d4938713c3831d”]

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0