Aida Batarelo: Grad Split ne smije zatvarati oči oko zatvaranja knjižara

"Fizičko obračunavanje je potpuno neprihvatljivo" - kazala je Batarelo

Početkom ovog mjeseca izbio je incident u splitskom klubu Ghetto na druženju članova Nove ljevice, kad je nekoliko izgrednika upalo u klub i počelo tući posjetitelje. Prošli tjedan je došlo do sukoba umjetničke udruge Adria Art Annale s poduzetnikom Darkom Miladinom oko prostora u Dioklecijanovo palači. Kako su se oba incidenta dogodila uoči lokalnih izbora i to u samom centru grada, kandidatkinja za gradonačelnicu SDP/HNS Aida Batarelo dala je svoje mišljenje o događajima.


Samo fizičko obračunavanje je potpuno neprihvatljivo. Dalje, postavlja se pitanje ugovora, tko s kim ima ugovor? Koliko sam shvatila, Darko Miladin ima svoj privatni posjed, a koliko sam shvatila isto tako da udruga ima ugovor s gradom Splitu. Ono što znam je da udruga nikome ne može dati podnajam osim ako je to bilo uz odobrenje grada Splita. U tom slučaju se piše aneks ugovora u kojem se definira zašto i u kojim okolnostima netko tko ima ugovor o korištenju gradskog prostora može dati taj prostor u podzakup. Dakle, tu očito nedostaje jedan segment između, a nedostaje li uz blagoslov Grada ili mimo odluke Grada za sada je teško tvrditi.

Dakle, treba početi odatle. Ukoliko su ti papiri čisti onda je manja šansa da se ovakvi incidenti događaju, ukoliko nisu, onda treba vidjeti tko je prekršio ili svoje ovlasti u Gradu, pa da je možda dao naputak jednoj od strana u što se ne bi smio miješati. Ili jednostavno, jesu li iz udruge propustili tražiti sklapanje aneksa ugovora s Gradom ukoliko su odlučili dopustiti Darku Miladinu jednog dijela prostora. Čim nema pokrivenosti u papirima, ovo je rezultat.

Od početka ovog tjedna tri knjižare tvrtke Algoritam-MK su zatvorene. Radi se o povijesnim knjižarama na Pjaci “Miroslav Krleža” i “Morpurgo”, te knjižari u centru Joker. Gradom su već krenula nagađanja da bi umjesto dvije povijesne knjižare na Pjaci mogao otvoriti restoran. Aida Batarelo smatra da je to nedopustivo.

To je strašno što se dogodilo i bez obzira što se radi o privatnim tvrtkama koje su same odgovorne za svoje poslovanje. Postoje neke djelatnosti i neke situacije u kojima Grad ne bi smio imati zatvorene oči. Sjetite se pitanja apoteke u Marmontovoj. Da nisu građani izvršili jedan pritisak oko namjene prostora ne bi danas imali tamo apoteku. Ono je bilo čuvanje svog namještaja, a ovo što se tiče knjiga, Grad treba imati instrumente u svojim rukama, on to može i može odlučiti koji prostori će biti korišteni za knjižare, a koji mogu biti restorani i tako dalje.

Činjenica je da s te stvari provode selektivno. Imate jednu situaciju gore iznad Pjace, nasuprot ure je dugo bila jedna knjižara koja je pretvorena u fast food i to onaj koji posluje isključivo sezonski. To se nije smjelo dogoditi i nije se smjelo dopustiti. Dakle Grad određuje namjenu prostora, može točno odrediti što i gdje će biti, pa tako i knjižere. Jer ako su danas jedne propale, sutra će doći nove. Meni to nije lijepo, ali je činjenica da treba zaštiti djelatnost.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0